O post šéfa Letiště Praha usilují nejméně dva zájemci. Kromě Václava Řehoře i Jiří Pos

Přistání na Letišti Praha. Foto: Letiště PrahaPřistání na Letišti Praha. Foto: Letiště Praha

Ministerstvo financí zatím nezveřejnilo, kolik lidí se do výběrového řízení přihlásilo.

Minimálně ze dvou zájemců bude vybírat ministerstvo financí budoucího šéfa Letiště Praha. Kromě stávajícího předsedy představenstva Václava Řehoře, kterému končí za pár dní smlouva, se do výběrového řízení přihlásil i jeho předchůdce, Jiří Pos.

Pos, který odešel z Letiště Praha v září 2014, podání přihlášky potvrdil. „Ano, přihlášku jsem podal. Mám své vize, jakým směrem by se mělo Letiště Praha i celý letecký obor v Česku rozvíjet,“ řekl Pos, který aktuálně působí jako jednatel Letiště Karlovy Vary. Jeho majitelem je Karlovarský kraj, Pos s jeho představiteli podle svých slov kandidaturu konzultoval. „Mám jejich podporu,“ dodal.

Pos spojil celou svoji kariéru s letectvím. Absolvent oboru letadlová technika na ČVUT pracoval od roku 1986 v ČSA, kde byl od roku 2003 viceprezidentem pro pozemní provoz. Od roku 2006 působil ve vedení Letiště Praha, od roku 2011 jako jeho předseda představenstva. V roce 2014 odešel a stal se členem představenstva Českého aeroholdingu, kde po pár měsících skončil.

Nástup začátkem srpna

Podle informací deníku Zdopravy.cz o post šéfa Letiště Praha usiluje i někdejší šéf ČSA Antonín Jakubše. Pětašedesátiletý manažer působil později také v Aero Vodochody nebo u developera ECM, dnes je jednatelem Czech Aviation Training Centre. Tu ovládá státní Řízení letového provozu, které chce firmu prodat. O prodeji malajské firmě Skyvax se má rozhodnout příští týden. Jakubše na dotaz během včerejšího dne nereagoval. Přihlášku naopak nepodal Dan Ťok, někdejší ministr dopravy.

Server Seznam Zprávy ve středu uvedl jako první, že kandidátem na post šéfa Letiště Praha i Václav Řehoř, který firmu vede od roku 2014.

Uzávěrka přihlášek skončila v úterý, ministerstvo financí zatím nechce uvést, kolik lidí a kdo se přihlásil. S poměrně přísným kritériem desetileté praxe v oboru ve vrcholné funkci ale nelze očekávat, že půjde o příliš vysoké číslo.  „Definitivní počet uchazečů zatím není znám a bude znám teprve až po uplynutí přiměřené lhůty ponechané pro případné doručení přihlášky zaslané poštou krátce před koncem nebo dokonce v den vypršení lhůty pro podávání přihlášek. Tento postup je standardní pro všechna obdobná výběrová řízení,“ řekl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.
Podle něj pak proběhne hodnocení podkladů a pohovor s uchazeči před výběrovou komisí. „Uchazeč vybraný komisí pak bude doporučen k projednání Výboru pro personální nominace, kdy bude zároveň zveřejněn i jeho stručný životopis. V případě zdárného průběhu celého procesu předpokládáme po schválení vybraného uchazeče Výborem jeho nástup do funkce do konce srpna,“ dodal Vojtěch.

Tagy letiště praha ministerstvo financí prg
12 komentářů