Nový život pro lávku přes smíchovské nádraží. Místo šrotace překlene Jizeru

Lávka ze Smíchova v Mladé Boleslavi. Foto: Pavel Šubrt / Mb-net.czLávka ze Smíchova v Mladé Boleslavi. Foto: Pavel Šubrt / Mb-net.cz

K umístění lávky má dojít příští rok. Jde o spontánní akci.

Lávka pro pěší, která až do října letošního roku sloužila pěším pro překonání kolejiště železniční stanice Praha-Smíchov, najde nové využití. Od Prahy si ji za symbolickou cenu koupí Mladá Boleslav, která ji využije pro přemostění Jizery v oblasti bývalého lihovaru.

Specializovaná firma tento týden převezla lávku na okraj Mladé Boleslavi, kde bude zatím deponována do doby, než bude připraveno území u Jizery. O přesunu informovala Mladá Boleslav v tiskové zprávě.

Lávka byla na Smíchově téměř sto let, musela ustoupit plánované modernizaci. „Jsem moc rád, že se nám podařilo zachránit technickou památku, a zároveň pro ni nalézt další uplatnění. Chceme ji využít k přemostění Jizery v místě, kde kdysi stával most do dnes již neexistujícího lihovaru. Zůstaly po něm v řece pilíře, které pro lávku využijeme,“ vysvětlil primátor města Raduan Nwelati.

Lávka přes smíchovské nádraží končí, Ropid kvůli tomu zavádí novou autobusovu linku

Podle něj šlo o spontánní nápad, když sledoval reportáž o bourání lávky. „Bylo mi líto významné stavby z roku 1929 a zároveň jsem věděl, že v rámci revitalizace břehu Jizery a Klenice chceme přemostění v tomhle místě obnovit,“ dodal primátor. Poděkoval současně aktérům celé akce, díky které nakonec lávka neskončí ve šrotu, jak se původně plánovalo.

Ze Smíchova do Mladé Boleslavi bylo nutné přesunout 110 metrů lávky, náklad vážil 110 tun, a při jeho transportu z hlavního města bylo dokonce nezbytné na několik minut uzavřít Strahovský tunel. Část lávky, která původně měřila 175 metrů, bude vystavena v Národním technickém muzeu.

Lávka je podle města ve vynikajícím technickém stavu. Zatím je deponována v Bezděčíně. Oficiálně ještě Mladé Boleslavi lávka není, musí nastat ještě definitivní majetkové vypořádání mezi Prahou a Mladou Boleslaví, které ještě musejí projít pražským zastupitelstvem.

Lávka by se měla dočkat umístění k Jizeře v roce 2024. V rámci revitalizace okolí řeky by zde měla do budoucna vzniknout i cyklostezka a odpovídající cesta pro pěší.

Lávka ze Smíchova v Mladé Boleslavi. Foto: Pavel Šubrt / Mb-net.czLávka ze Smíchova v Mladé Boleslavi. Foto: Pavel Šubrt / Mb-net.czLávka ze Smíchova v Mladé Boleslavi. Foto: Pavel Šubrt / Mb-net.czLávka ze Smíchova v Mladé Boleslavi. Foto: Pavel Šubrt / Mb-net.czLávka ze Smíchova v Mladé Boleslavi. Foto: Pavel Šubrt / Mb-net.czLávka ze Smíchova v Mladé Boleslavi. Foto: Pavel Šubrt / Mb-net.czLávka přes smíchovské nádraží. Foto: RopidNa konci října zmizí i lávka přes koleje na Smíchově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLávka přes Smíchovské nádraží. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy Jizera Mladá Boleslav praha S
62 komentářů