Nový život pro A380? Lufthansa řeší jejich proměnu na nákladní letouny

Airbus A380. Foto: AirbusAirbus A380. Foto: Airbus

Odepisované Airbusy A380 se mohou v budoucnu nečekaně dočkat, namísto šrotace, nového využití. Nikoliv na přepravu osob, ale nákladu. Takovou možností

Odepisované Airbusy A380 se mohou v budoucnu nečekaně dočkat, namísto šrotace, nového využití. Nikoliv na přepravu osob, ale nákladu.

Takovou možností se aktuálně zabývá dceřiná společnost Lufthansy na údržbu letadel Lufthansa Technik. Důvodem je požadavek jednoho ze zákazníků. Právě skutečnost, že Airbus model A380 i v nákladní verzi neexistuje,  bývá označován občas jako jeden z důvodu jeho malého úspěchu na trhu.

Firma v tiskové zprávě uvedla, že aktuálně řeší požadavky 40 různých dopravců na dočasnou proměnu letadel na nákladní. Jde zejména o změnu v podobě vymontování sedaček z prostoru pro cestující, aby v nich mohly být umístěny například krabice s nákladem zdravotnického materiálu. Jedním z požadavků je taková proměna i z největšího osobního letadla na světě pro utajovaného zákazníka. Lufthansa Technik podle svého vyjádření už na proměně pracuje.

Není to jen o tom, že se z letadla vyndají sedačky. Potřebujeme k tomu experty, kteří letadlo dobře znají a dokáží nové technické řešení proměny dostatečně zdokumentovat, aby ho schválily patřičné úřady pro rozšíření typového oprávnění,“ řekl Hennig Jochmann z Lufthansa Technik.

Letecké společnosti nemohou z letadla vymontovat sedačky „jen tak“ a přepravovat v něm náklad. „Normy pro osobní a nákladní dopravu jsou velmi rozdílné, například v povoleném zatížení nebo protipožární ochraně. Všechna tato kritéria je potřeba vzít v úvahu,“ dodal Jochmamnn. Zatímco úprava v podobě zachování stávajícího uspořádání letadla bez sedaček by neměla trvat na schválení příliš dlouho, s verzí proměny A380 na letadlo s velkým nákladním prostorem bez jednotlivých „podlážek“ nelze příliš počítat. Byla by příliš nákladná a zdlouhavá na schvalování.

Velkou poptávku po letecké nákladní dopravě způsobila pandemie koronaviru a nedostatek zdravotnického materiálu v některých zemích. Letadla se používají pro přepravu materiálu zejména z Číny a dalších asijských zemí. Otázkou ovšem zůstává, jak dlouho tato poptávka potrvá. Většina dopravců v reakci na současnou krizi oznámila, že počty letadel A380 výrazně sníží nebo zcela omezí.

Airbus minulý týden informoval, že připravuje jednoduchý systém pro přepravu nákladu v kabině pro cestující v letounech A330 a A350.

Tagy A380 Airbus A380 Lufthansa Technik
15 komentářů