Aerolinky přestavují osobní letadla na nákladní, aby je alespoň trošku využily

Přeprava nákladních palet na palubě. Foto: AirbusPřeprava nákladních palet na palubě. Foto: Airbus

Letecké společnosti po celém světě řeší, jak kvůli koronaviru alespoň částečně vytěžit současný boom nákladní dopravy. Zatímco přeprava osob spadla

Letecké společnosti po celém světě řeší, jak kvůli koronaviru alespoň částečně vytěžit současný boom nákladní dopravy. Zatímco přeprava osob spadla o devadesát a více procent, nákladní doprava, zejména z Asie se zdravotnickým materiálem, zažívá velký růst.

V osobních letadlech ale mají aerolinky zatím omezené možnosti: krabice s materiálem mohou umístit v relativně malém nákladovém prostoru a pak také na sedačkách bez cestujících. Některé aerolinky ale už přišly na to, že efektivnější je sedačky z letadel dočasně zcela vymontovat.

Aerolinkám chce pomoci i Airbus, který oznámil vývoj jednoduchého systému, který umožní přepravu nákladních palet na palubách A330 a A350 v prostorech, kde dříve seděli cestující. Podle Airbusu by mělo jeho řešení urychlit nakládku a vykládku zboží a současně zamezit opotřebení sedaček. Airbus ve svém servisním manuálu provozovatelům letadel rovněž poradil, za jakých podmínek mohou přepravovat náklad místo cestujících.

Osobní letadla na nákladní dočasně už proměnil DB Schenker. Logistický obr si půjčil od Icelandairu tři Boeingy 767, ze kterých vymontoval všechny sedačky. Letadla nasazuje na spojení mezi Čínou a Mnichovem, odkud vozí zdravotnický materiál. Demontáží sedaček vzniklo na palubě místo pro 200 metrů krychlových materiálu.

Už v týdnu oznámil polský LOT, že jedná s Boeingem o proměně části dreamlinerů na nákladní letadla.

Tagy Airbus DB Schenker letecké cargo přeměna osobního letadla na nákladní
29 komentářů