Nový rekord A321LR. Letadlo zvládlo i s cestujícími přes 7 tisíc kilometrů dlouhou trasu přes Atlantik

Airbus A321LR v barvách Air Transat. Foto: AirbusAirbus A321LR v barvách Air Transat. Foto: Airbus

Linka z Montrealu do Atén je zatím nejdelším spojení, které úzkotrupé letadlo Airbusu zvládlo.

Kanadská letecká společnost Air Transat vytvořila nový rekord pro úzkotrupé letadlo Airbus A321LR v délce letu s cestujícími.

Letadlo překonalo 7 600 kilometrů dlouhou vzdálenost mezi kanadským Montrealem a řeckými Aténami. Dopravce neuvedl, jak byl let plný, šlo o pravidelnou linku. Čtyři měsíce starý letoun létá v konfiguraci pro 187 cestujících v ekonomické třídě a 12 v economy premium. Cesta trvala 8 hodin a 20 minut. Air Transat dosud na tuto trasu nasazoval větší Airbus A330. Průběh letu je na Flightradar24.com.

Pro Airbus i zákazníka tohoto letadla jde o další důkaz, že úzkotrupá letadla A321LR či ještě vyvíjená verze XLR může být vhodnou alternativou pro dálkové lety přes Atlantik. Tak velký dolet ale umožnilo hlavně proudění větru: na zpáteční cestě se letadlo muselo ještě zastavit na dotankování v Paříži.

Air Transat je jedním z prvních zákazníků modelu A321LR, běžně létá z Kanady do Portugalska nebo Velké Británie. Airbus s ním míří na dopravce, kteří potřebují letadlo s relativně velkým doletem, ale ne tak velkou kapacitou jako širokotrupá letadla. České aerolinie si od Airbus objednaly model A321XLR, který má ještě mírně delší dolet. A321 má podle Airbusu oficiálně dolet až 7400 kilometrů.

Infografika s klíčovými daty o A321LR. Foto: Airbus

Infografika s klíčovými daty o A321LR. Foto: Airbus

Tagy A321LR Air Transat Airbus A321LR transatlantické lety
34 komentářů