Nové vlaky pro Prahu jsou hotové, do Čakovic mají jezdit nejpozději v březnu

Motorová jednotka řady 813 pro KŽC DopravaMotorová jednotka řady 813 pro KŽC Doprava

Společnost ŽOS Zvolen dokončila výrobu nových motorových jednotek řady 813 pro společnost KŽC Doprava. Jejich dodávka má zpoždění. V Praze

Společnost ŽOS Zvolen dokončila výrobu nových motorových jednotek řady 813 pro společnost KŽC Doprava. Jejich dodávka má zpoždění. V Praze na lince S34 se mají objevit do konce března.

Výrobce s vlaky už podnikl první zkušební jízdy, čeká je ještě schvalování v Česku. Původně měly jezdit už od začátku ledna.

Motorová jednotka řady 813 pro KŽC DopravaMotorová jednotka řady 813 pro KŽC DopravaMotorová jednotka řady 813 pro KŽC DopravaVizualizace motorové jednotky 813 pro KŽC Doprava. Foto: registr smluv

K nasazení nových vlaků se zavázala společnost KŽC Doprava v roce 2017, kdy s Ropidem podepsala novou desetiletou smlouvu s cenou přes 180 korun za každý ujetý kilometr. Firma na začátku roku uvedla, že se nebude ke zpoždění vyjadřovat.

Na trase dosud jezdí motorové vozy řady 810. „Podle smlouvy může dopravce do 31. března 2019 nasazovat i řadu 810 a to v případě v prodlení dodání vozidel zaviněného výrobcem. Přesně to se stalo, proto ROPID akceptuje vozidla 810, platí však sníženou kompenzaci odpovídající těmto vozům. Zároveň však máme zájem, aby se nová vozidla objevila v Praze co nejdříve, ideálně již v lednu 2019,“ řekl nedávno mluvčí Ropidu Filip Drápal.

KŽC Doprava tak zatím dostává za provoz vlaků to samé, co inkasovala v loňském roce, tedy zhruba sto korun za kilometr. Smlouva ale paradoxně neobsahuje žádné penále za nenasazení slibovaného vozidla, které jsou přitom ve smlouvách ve veřejné dopravě běžné.

Pokud by ale dlouhodobě požadavek na vozidla společnost KŽC Doprava neplnila, může dojít k ukončení smlouvy. Pokuty ve smlouvě se týkají jen například toho, zda jsou ve ve vlaku vyvěšeny přepravní podmínky Pražské integrované dopravy, hlášení stanic nebo čistoty.

Tagy 813 KŽC Doprava ropid S34 Top
78 komentářů