Nová Ves jako přestupní uzel. U D8 se v jeden okamžik sjede až šest autobusů, plánuje kraj

Autobusy Iveco Crossway v barvách PID. Foto: ČSAD Střední ČechyAutobusy Iveco Crossway v barvách PID. Foto: ČSAD Střední Čechy

Spojení z Kralup nad Vltavou do Mělníka zrychlí na 35 minut.

Pražská integrovaná doprava bude mít ve Středočeském kraji nový přestupní uzel. Vznikne od 1. prosince v Nové Vsi, která se nachází mezi Velvary a Mělníkem na sjezdu z dálnice D8. Jeho vznik souvisí se začátkem platnosti nových smluv s autobusovými dopravci, kteří vzešli ve Středočeském kraji z veřejných soutěží.

„Vytvoříme nový přestupní uzel na zastávce Nová Ves, u dálnice, kam se bude sjíždět v jeden okamžik až šest autobusů. Půjde o garantované přestupy téměř každou hodinu, pokud mluvíme o špičce pracovních dní, ale přestupy zde budou fungovat i o víkendech a v sedlech. Díky tomu budeme schopni propojit tři linky, které se tu sjedou z obou směrů a dokážeme zajistit přestup opravdu všemi směry,“ potvrdil Pavel Winter náměstek ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje pro dopravu.

Půjde o propojení linek 413, 617 a 646.

413 Praha – Nová Ves – Litoměřice

Jde o poměrně novou linku, která vyjela loni 1. září a byla teprve druhou autobusovou linkou Pražské integrované dopravy v Litoměřicích, která je součástí sousedního Ústeckého kraje. Linka byla z iniciativy Ústeckého a Středočeského kraje spuštěna 2. září v reakci na ústup komerčního dopravce. Dopravce ČSAD Střední Čechy tu začal na linku nasazovat loni v prosinci nové autobusy Iveco Crossway LE o délce 14,5 metru.

617 Kladno – Slaný – Nová Ves – Roudnice nad Labem

Autobusová linka 617 dnes jezdí ze Slaného přes Velvary a Novou Ves do Kralup nad Vltavou a provozuje ji ČSAD Slaný ze skupiny ICOM. Nově pojedou její spoje už z Kladna. Z Nové Vsi pojede místo směrem na Kralupy nad Vltavou do Roudnice nad Labem a dopravcem budou od 1. prosince ČSAD MHD Kladno ze skupiny Arriva a Autobusy Karlovy Vary.

646 Kralupy nad Vltavou – Nová Ves – Mělník

Tato autobusová linka dnes jezdí z Kralup nad Vltavou do Roudnice nad Labem, nově však pojede z Nové Vsi místo Roudnice do Mělníka. Dopravcem tu zůstává ČSAD Střední Čechy. Vznikne tak expresní spojení Kralup nad Vltavou s jejich okresním městem Mělníkem, cestovní doba bude jen 35 minut.

Vytvoříme skutečně nové relace, a zároveň obnovíme spojení, která dříve existovala. Například spojení Kladno – Mělník nebo Velvary – Litoměřice. Výrazně tak dokážeme zkrátit a zrychlit dojížďku do Prahy obcím, které jsou na hranici Středočeského a Ústeckého kraje. Jsem přesvědčen, že tahle novinka bude u cestujících oblíbená, je to opravdu radikální změna a výrazné navýšení možností, jak v této části kraje cestovat,“ dodal Pavel Winter.

Dalšími výraznými změnami od 1. prosince je v systému pražské integrované dopravy prodloužení linek PID linek za hranice Středočeského kraje, například do Chomutova, Vimperku, Sušice nebo Pece pod Sněžkou.

Přehledně: Krkonoše, Vimperk, Chomutov. Autobusy PID čeká od prosince další expanze

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje PID Pražská integrovaná doprava Přestupní uzel Nová Ves
59 komentářů