Stadler má hotovou první novou tramvaj TINA, bude jezdit v Darmstadtu

Nová tramvaj TINA v Darmstadtu. Foto: Stadler RailNová tramvaj TINA v Darmstadtu. Foto: Stadler Rail

Stadler má na nový typ tramvaje již přes sto objednávek.

Do vozovny dopravního podniku HEAG Mobilo v německém Darmstadtu dorazila první tramvaj nového typu tramvají TINA od společnosti Stadler Rail. Darmstadt je prvním městem, kde tyto tramvaje budou jezdit.

Stadler představil tramvaj již v září na veletrhu InnoTrans v Berlíně, nebyla ale ještě kompletní. Dnes do Darmstadtu dorazila první z celkem 14 objednaných tramvají, až do podzimu příštího roku ji čeká zkušební provoz a testování. HEAG má ještě opci na dalších třicet. Zakázka má hodnotu 62 milionů eur.

Stadler novou tramvaj pojmenoval zkratkou TINA z německého spojení Total integrierter Niederflur-Antrieb, tedy zcela integrovaný nízkopodlažní pohon. Tramvaj má revoluční řešení nízkopodlažního otočného podvozku a je tak plně nízkopodlažní. Tramvaj má řadové označení ST15.

Nízkopodlažní tramvaj je 43 metrů dlouhá, pojme až 284 cestujících, z toho 103 sedících. Součástí tramvaje je i moderní asistenční systém pro řidiče tramvaje, který rozezná například dopravní značky.

Další tramvaje mají dorazit do města během dalších týdnů a měsíců, kompletní objednávka má být dokončena do roku 2024. Město si od nových tramvají slibuje zvýšení atraktivity veřejné dopravy.

Kromě 25 tramvají pro Darmstadt dodá Stadler 25 tramvají TINA do Basileje, 28 do Rostocku a 56 do Halle. Letos v listopadu si tyto tramvaje objednal také nizozemský dopravce HTM provozující MHD v Haagu, celkem 50 kusů. Podle výrobce to ukazuje velký zájem o tramvaj s revolučním technickým řešením.

Nová tramvaj TINA v Darmstadtu. Foto: Stadler RailNová tramvaj TINA v Darmstadtu. Foto: Stadler RailNová tramvaj TINA v Darmstadtu. Foto: Stadler RailStadler a jeho nová tramvaj TINA pro Darmstadt. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová tramvaj TINA od Stadleru pro Baselland Transport. Foto: BLTNová tramvaj pro Rostock. Foto: Stadler Rail
Tagy Darmstadt HEAG Mobilo Stadler Rail TINA
3 komentáře