Nová pravidla pro kolony. Senátoři schválili „uličku“ pro záchranáře

Nový způsob řazení v případě kolony a nutnosti projetí záchranářských vozidel. Foto: MDČRNový způsob řazení v případě kolony a nutnosti projetí záchranářských vozidel. Foto: MDČR

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou dnes schválil Senát, přináší změny i do způsobu, jakým jsou řidiči povinni

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou dnes schválil Senát, přináší změny i do způsobu, jakým jsou řidiči povinni uvolnit cestu autům integrovaného záchranného systému. Dojde tím ke sladění s praxí běžnou v jiných zemích. 

O změně informovalo dnes ministerstvo dopravy v tiskové zprávě. Nová pravidla by měla začít platit od října. 

Řidiči při dojíždění do kolon musejí od října vytvářet záchranářskou uličku mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Hasičské a sanitní vozy zároveň budou nově moct použít kombinaci modrého a červeného majáčku.

Potřebujeme sladit česká pravidla s těmi v Německu, Rakousku a brzy i na Slovensku. Navíc by se každý řidič stejně jako v okolních státech měl naučit vytvářet záchranářskou uličku už při dojezdu do kolony,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Nově budou uhýbat vozidla doprava ve středním a pravém krajním jízdním pásu a v tom nejrychlejším doleva. Záchranářská ulička se vytvoří ve středním pruhu. Do něj budou smět vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, auta správce silnice a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích. Za neoprávněný vjezd do uličky může být uložena pokuta až 2500 korun.

Senátem schválená novela zákona také umožňuje od října vozům integrovaného záchranného systému využít nově i červenou barvu pro výstražný maják kvůli lepší viditelnosti. Změny pravidel dostane k podpisu prezident republiky, platit mají od října.

Tagy kolony Ministerstvo dopravy ulička pro záchranáře zákon o provozu na pozemních komunikacích
10 komentářů