Česmad Bohemia: Kamion v koloně na hranicích tratí 2000 korun za hodinu

Kamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia ve středu znovu zkritizovalo neschopnost státu vypořádat se s kolonami nákladních aut na hranicích. Podle

Sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia ve středu znovu zkritizovalo neschopnost státu vypořádat se s kolonami nákladních aut na hranicích. Podle Česmadu vznikají mezinárodním dopravcům kvůli kolonám milionové ztráty. Sdružení to uvedlo v tiskové zprávě.

„Česká republika svými nepromyšlenými kroky opět organizuje hraniční blokády. Zdá se, že vláda se neponaučila z povelikonočního období, kdy kvůli nepromyšleným administrativním procedurám na hranicích vznikly v kolonách dopravcům škody ve výši zhruba 600 milionů korun, z toho přes půlku zaplatily české firmy,“ uvedl Česmad.

Jako příklad dal desetikilometrovou kolonu v Petrovicích, kde stojí zhruba 500 kamionů. Ztráta každého z nich při čekání je podle dopravců 2 000 korun za hodinu. „Jen v Petrovicích tedy nyní narůstají již tak těžce zkoušeným dopravcům ztráty rychlostí milion korun za hodinu. K těm je třeba ještě připočítat následné ztráty způsobené zpožděním, nestíháním časových oken pro nakládku a vykládku, rozhozením dopravních rytmů a koleček, narušením pracovních režimů řidičů, případně pokutami ze strany zákazníků za pozdní dodání, narušením jejich výrobních postupů, a podobně,“ tvrdí Česmad Bohemia.

Poukazuje na to, že Evropská unie doporučila pro nákladní dopravu zřizovat „zelené pruhy“ umožňující co nejsnazší přechod hranic. „ČR není schopna tomuto doporučení vyhovět,“ uzavřel Česmad.

Tagy Česmad Bohemia kamiony kolony
29 komentářů