Nošovická automobilka Hyundai zvládla nedostatek dílů, vyrobila více aut než v roce 2020

Hyundai i30 Fastback N Line. Foto: HMMCHyundai i30 Fastback N Line. Foto: HMMC

Automobilka letos očekává nárůst produkce na úroveň před covidem, začala s náborem lidí. Průměrná dělnická mzda dosáhla téměř 44 tisíc korun.

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) v Nošovicích vyrobila za loňský rok celkem 275 tisíc osobních aut. Na rozdíl od jiných výrobců, kteří se potýkali s propadem produkce kvůli nedostatku dílů, tak zaznamenala meziroční růst výroby o 15 %. O rok dříve v Nošovicích vyrobili o 36 tisíc vozidel méně.

Výrobní výsledky dnes oznámila společnost v tiskové zprávě. Největší podíl výroby připadal i v roce 2021 na model Tucson, který tvoří 70 % celkové produkce nošovické automobilky. Modelová řada i30 se na produkci loni podílela bezmála 20 %. Inovovaný vůz Hyundai i30 N, který v loňském roce začal sjíždět z linek, tvořil 2 % produkce. Portfolio aut z Nošovic doplňuje elektromobil Kona Electric, který obstaral 8 % výroby, od loňska se vyrábí rovněž ve verzi se slabší 39kWh baterií.

Automobilka v tiskové zprávě uvedla, že za růstem produkce je i pružná reakce na turbulentní situaci a aktuální dostupnost konkrétních dílů. Přizpůsobovala plán produkce, posílila skladové zásoby a rozšířila dodavatelský řetězec, nebylo tak nutné zastavovat výrobu či rušit směny.

Přes 30 % aut s baterií

Přes 30 % aut vyrobených v loňském roce má hybridní, plug-in hybridní nebo plně elektrický pohon. V letošním roce automobilka očekává, že podíl takových aut znovu poroste. „Pro nás i celý koncern Hyundai je skvělou zprávou, že naše elektrifikované modely jsou na trhu žádané. Nadále budeme plnit požadavky náročného evropského trhu a místních zákazníků, zároveň dbáme na to, abychom v maximální kvalitě uspokojili i potřeby mimoevropských zemí,“ uvedl prezident HMMC Cheolseung Baek.

Nošovický závod chce letos kompletně přejít na využívání elektřiny z obnovitelných zdrojů. „Připravujeme velké investice do fotovoltaiky a dalších úsporných technologií,“ doplnil Cheolseung Baek.

K největším odběratelům aut z Nošovic se řadí Německo, Španělsko, Francie a Velká Británie. Model Tucson míří ve velkém také do zemí na Blízkém a Středním východě. Nošovická Kona Electric sklízí úspěchy nejvíce v Německu, Francii a Norsku a např. ostrý model i30 N má po Německu druhé největší odbytiště v Austrálii. Auta vyrobená loni v Nošovicích ale jezdí také v Mexiku, Ekvádoru, Nové Kaledonii nebo na ostrově Martinik.

Pro letošní rok je v plánu navýšení objemu výroby na úroveň obvyklou před pandemií covidu-19. Společnost HMMC proto již zahájila nábor pracovníků a během několika měsíců nabere 120 nových zaměstnanců do výroby. Pro dělnické pozice je navíc připraven náborový příspěvek ve výši 20 000 Kč. Automobilka nabízí v rámci Moravskoslezského kraje nadprůměrné finanční ohodnocení, průměrná mzda v dělnických pozicích v roce 2021 dosáhla na takřka 44 000 Kč.

Tagy HMMC hyundai Hyundai Motor Manufacturing Czech
4 komentáře