Hyundai v Nošovicích začal vyrábět nový Tucson, nejúspěšnější model Korejců v EU

Nový Hyundai Tucson po zahájení sériové výroby. Foto: HMMCNový Hyundai Tucson po zahájení sériové výroby. Foto: HMMC

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) začala v Nošovicích s výrobou nové verze svého aktuálně nejúspěšnějšího modelu. Po třech letech

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) začala v Nošovicích s výrobou nové verze svého aktuálně nejúspěšnějšího modelu. Po třech letech došlo k faceliftu modelu Tucson, který tvoří aktuálně zhruba dvě třetiny výroby nošovického závodu. Jde o nejprodávanější model korejské značky v Evropě.

Nová verze navazuje na svého předchůdce, jehož výroba začala v červnu 2015, a jehož bylo za tři roky v Nošovicích vyrobeno téměř 700 tisíc kusů. Nová verze má především novou masku, tzv. cascade grill. Kompletně nová jsou přední i zadní světla, vyráběná v nedávno otevřeném závodě Hyundai MOBIS v Mošnově, kdy dosavadní xenonové jednotky nahradily svítilny, kompletně osazená LED diodami. Přepracované jsou zadní páté dveře a Tucson vyjede i se zcela novými slitinovými koly o velikosti 18 a 19 palců.

Uvnitř vozu je nový osmipalcový displej, který vyčnívá nad přístrojovou desku, jinou podobu mají sedačky. Ve voze jsou další asistenční systémy, například multifunkční kamera, umístěná pod horním okrajem čelního skla, která poskytuje informace adaptivnímu tempomatu, systému čtení dopravních značek, hlídání vyjetí z jízdních pruhů a zpozorování překážky a aktivace systému nouzového brzdění. Nový Tucson bude jako první model z nošovické automobilky Hyundai vybaven systémem SVM (surround view monitoring), zobrazujícím na displeji auto z ptačí perspektivy, takže řidič bezpečně vidí případné překážky na všech stranách auta.
Tento systém zobrazení syntetizuje obrazy snímané čtyřmi kamerami, po jedné v předním a zadním nárazníku a dvěma v bočních zpětných zrcátkách.

Inovací prošly i motory, všechny splňují normu EURO 6c. U benzínových jednotek byl doplněn filtr pevných částic, u dieselových byl dosavadní motor 1.7 nahrazen zcela novým motorem 1.6, dvoulitrový diesel prošel revizí v Koreji.
Dosavadní verze modelu Hyundai Tucson se bude vyrábět souběžně až do 11. června, aby mohly být vyřízeny všechny došlé objednávky.

Za tři roky od června 2015, kdy výroba Tucsonu začala, bude celkem vyrobeno bezmála 700 000 kusů. Jeho předchůdce ix35 se vyrobilo za 4 roky jen 603 tisíc. Hyundai Tucson se vyvážel do 67 zemí světa a největšími odběrateli byly tyto země: Velká Británie (79 000 ks), Německo (65 000 ks), Itálie (59 000 ks), Španělsko (57 000 ks) a Belgie (32.000 ks). K exotickým destinacím patří např. ostrov Reunion v Indickém oceánu (1 260 ks), Francouzská Guyana (518 ks) nebo Island (901 ks).

Tagy Hyundai Motor Manufacturing Czech Hyundai Tucson
Žádné komentáře