Norwegian získaly cenná práva pro lety na Heathrow, mluví se o jejich konci v Argentině

Boeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen SyversenBoeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen Syversen

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle získala velmi cenná práva pro přistávání a vzlety na nejvytíženějším evropském letišti. Příští letní letový

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle získala velmi cenná práva pro přistávání a vzlety na nejvytíženějším evropském letišti. Příští letní letový řád může provozovat z hlavního londýnského letiště až šest párů letů.

Vyplývá to z oznámení Airport Coordination Limited, o kterém jako první informoval server Simple Flying. Mluvčí Norwegian potvrdil, že práva dopravce získal a chce nabídnout své lety i z Heathrow. O jaká spojení půjde zatím neuvedl.

Pro nízkonákladové letecké společnosti je těžké se dostat na Heathrow, levné lety přes Atlantik nabízí proto z jiných londýnských letišť. Norwegian létá z Gatwicku. Sloty na Heathrow jsou nedostatkovým zbožím: kapacita letiště je naplněná a tak jednou z mála cest, jak se na letiště dostat, je nákup od jiných dopravců. Například Delta Air Lines zaplatily v roce 2017 podle serveru The PointsGuy.com 19,5 milionů dolarů za 10 slotů od Croatia Airlines, v minulosti takto práva pro lety do Londýna prodaly ČSA. Norwegian podle dostupných informací za sloty nic neplatily, dočkaly se díky tomu, že žádost o přidělení kapacity podaly před několika lety.

Londýn je pro Norwegian hlavní základnou letů pro transatlantické lety. Firma sice oznámila minulý týden zrušení části linek do USA z Dánska a Švédska, Velké Británie se ale škrty netýkají. Norwegian se díky expanzi staly největší zahraniční aerolinkou na hlavním letišti JFK v New Yorku.

Zpráva o nových slotech přichází v době, kdy se naopak řeší další osud jiného byznysu Norwegian: pobočka v Argentině. Podle serveru Aviator.aero firma pozastavila prodej letenek v Argentině na období příštího letního letového řádu. To naznačuje, že firma může trh opustit.

Tagy DY Heathrow LHR Londýn Heathrow norwegian Norwegian Air Shuttle
5 komentářů