Norwegian prodaly svůj ztrátový argentinský byznys vlastníkovi Wizz Air

Boeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: NorwegianBoeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle prodala s okamžitou platností svůj argentinský byznys aerolinkám JetSmart, které mají stejné majitele, jako Wizz

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle prodala s okamžitou platností svůj argentinský byznys aerolinkám JetSmart, které mají stejné majitele, jako Wizz Air. Prodej po zhruba roce provozu má firmě pomoci vrátit se do zisku.

Prodej oznámila firma v tiskové zprávě.  „Je to nutný krok k tomu, abychom se vrátili do zisku,“ řekl šéf Norwegian Geir Karlsen. Podle něj bylo na tamější trhu i vzhledem k ekonomickým problémům země těžké dostat se do zisku. Argentinské peso výrazně za poslední dobu vůči dolaru devalvovalo, náklady má přitom firma hlavně v dolarech.

Norwegian procházejí v posledních měsících velkými škrty, firma minulý týden omezila škrtání dálkových linek z Kodaně a Stockholmu. Vstup na argentinský trh byl poměrně překvapivý, podle firmy není v zemi se 40 miliony obyvateli dosud letecký byznys tak rozvinutý, dlouho byl uzavřený mezinárodní konkurenci. Firma získala v Argentině povolení na 153 vnitrostátních i mezinárodních linek včetně spojení do Prahy.

JetSmart sídlí v Chile, byznys Norwegian na jihu Ameriky převezmou okamžitě včetně zaměstnanců. Norwegian v Argentině létá s Boeingy 737-800, JetSmart s Airbusy A320, proto si Norwegian boeingy během půl roku stáhne zpět do Evropy.

Dálková linka z Londýna do Buenos Aires bude dál pokračovat. Norwegian začaly s vnitrostátními lety v říjnu 2018, denně provozovaly zhruba 20 letů z letiště Aeroparque v Buenos Aires do měst Bariloche, Cordoba, Iguazu, Jujuy, Mendozy, Neuquen, Salta a Ushuaii.

JetSmart patří mezi ultranízkonákladové letecké společnosti, ve flotile mají 13 letadel. Za aerolinkami stojí fond Indigo, kterému patří například Wizz Air či aerolinky Volaris.

Tagy Argentina IndiGo JetSmart Norwegian Air Shuttle
2 komentáře