Norům uvízl v Íránu nový boeing. Kvůli sankcím ho nejde zatím opravit

Boeing 737 MAX společnosti Norwegian. Foto: WWW.IANGEORGESONPHOTOGRAPHY.CO.UKBoeing 737 MAX společnosti Norwegian. Foto: WWW.IANGEORGESONPHOTOGRAPHY.CO.UK

Už přes týden se musí letecká společnost Norwegian Air Shuttle obejít bez téměř nového letadla Boeing 737 MAX 8. To

Už přes týden se musí letecká společnost Norwegian Air Shuttle obejít bez téměř nového letadla Boeing 737 MAX 8. To muselo minulý pátek nouzově přistát v íránském Šírázu kvůli závadě na motoru. Zatímco pro cestující firma vypravila náhradní letadlo, porouchaný stroj stojí stále na zemi. Kvůli americkým sankcím se nemůžou k letadlu dostat náhradní díly nutné k jeho opravě.

Boeing s registrací LN-BKE měl problémy na letu z Dubaje do Osla. Podle serveru Aviation Herald se piloti rozhodli vypnout levý motor kvůli nízkému tlaku oleje a rozhodli se nouzově přistát v Íránu. Jde o motor CFM Leap 1B. Letadlo je téměř nové: Norwegian ho převzal 29. října.

Cestující se dostali domů v sobotu náhradním letadlem, MAX zůstává dál v Šírázu a nezdá se, že by se jeho oprava nějak blížila. Důvodem jsou ekonomické sankce, které uvalily Spojené státy americké na Írán.

Kvůli sankcím se íránští dopravci potýkají s velkými problémy udržet v provozu svá letadla. Když se sankce na chvíli uvolnily, objednali stovky letadel, ale dorazilo jich jen pár, většinou hlavně turbovrtulových ATR. Pak přišly ještě ostřejší sankce. I kvůli tomu má dnes Írán jednu z nejstarších flotil letadel na světě.

Řešením pro Norwegian by mohlo být udělení speciální licence americkou vládou pro Boeing, aby mohl požadované díly pro porouchaný MAX dodat do Šírázu.

Přes sankce Írán vydělává na přeletech jiných dopravců, denně přes zemi přelétne téměř tisíc letadel.

Tagy Írán Norwegian Air Shuttle sankce uvězněný boeing v Šírázu
3 komentáře