Norsko končí se soutěžemi na dopravce, vlaky zajistí státní společnost

Jednotka Stadler Flirt norského dopravce Vy Tog opouští stanici Lillestrøm. Foto: 72JanJ / Flickr.comJednotka Stadler Flirt norského dopravce Vy Tog opouští stanici Lillestrøm. Foto: 72JanJ / Flickr.com

Nová vláda bude respektovat smlouvy u prvních tří provozních souborů, do Norska míří švédské SJ a britský Go Ahead.

Výměna vlády v Norsku přinesla změny v plánech na liberalizaci dálkové železniční dopravy a výběru dopravců na zajištění dálkových linek v otevřené soutěži.

Norské železniční ředitelství Jernbanedirektoratet oznámilo, že ruší soutěž na zajištění dvou provozních souborů a dopravu na tratích zajistí nadále státní dopravce Vy Tog. Vyplývá to z tiskové zprávy.

V Norsku začaly soutěže v roce 2017, tři z pěti souborů již prošly výběrovým řízením. V Norsku tak začal působit britský dopravce Go Ahead a také švédské státní dráhy SJ. Jeden soubor v soutěžil uhájil státní dopravce Vy. Nová středolevá vláda krátce při oznámení vládního programu uvedla, že chce soutěže zastavit a posílit naopak investice do železniční infrastruktury. Současně ministr potvrdil, že bude respektovat už dříve zasmluvněné kontrakty, a na koleje tak vyjedou oba zahraniční dopravci.

„Chceme lepší železnici pro každého, aby lidé další přednost cestám vlakem. Věříme, že transparentní řízení státem bude nejlepší možností pro maximální využití železnice zejména v oblasti hlavního města,“ řekl Jon-Ivar Nygård.

Zrušení se týká provozních souborů 4 a 5. V případě souboru čtyři jde o tratě Østfoldbanan a Gjøvikbanan společně s regionální dopravou mezi městy Spikkestad a Lillestrøm a Stabekk a Ski. Soubor 5 obsahuje provozuje na tratích Skien – Eidsvoll a Drammen – Lillehammer společně s regionálními spoji Kongsberg – Eidsvoll, Drammen – Dal a Asker – Kongsvinger a Porsgrunn – Notodden.

Tagy Jernbanedirektoratet Norsko otevírání železničního trhu Vy Tog
52 komentářů