Noční vlak Praha – Brusel letos v létě nevyjede

Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSiemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Termín zahájení provozu už European Sleeper neuvádí.

Nizozemská společnost European Sleeper oznámila na svých stránkách, že plánovaný start nového nočního vlaku mezi Bruselem, Amsterdamem a Prahou letos v létě nenastane.

„Nový noční vlak Brusel-Amsterdam-Berlín-Praha bohužel není možné rozjet v létě 2022,“ píše web start-upu European Sleeper. „Abychom se vyhnuli zklamání, nové datum zatím nedáváme.“ Původně se mluvilo už o startu letos na jaře.

Vlak má jezdit ve spolupráci s RegioJetem, který už loni zveřejnil i plánované jízdní řády. Model počítal s tím, že vlak pojede přes Berlín, kde by se spojil se soupravou z Polska.

Komplikace se zahájením provozu potvrdil i ředitel pro strategii RegioJetu Jiří Schmidt v podcastu Cesty Zdopravy.cz. Podle něj naráží nová linka na složitá jednání s národními dopravci v Belgii a Nizozemsku. Podle Schmidta je roztříštěnost evropské železnice do izolovaných ostrovů jednotlivých národních železnic obrovskou bariérou pro levné a flexibilní mezinárodní spojení a také důvodem, proč železnice konkuruje letecké dopravě jen velmi těžko.

Tagy European Sleeper noční vlak Praha – Berlín – Amsterdam - Brusel noční vlaky RegioJet
93 komentářů