Nezvyklý zážitek na české železnici. Z Břeclavi do Bohumína začne jezdit švýcarský panoramatický vůz

Panoramatický vůz SBB. Foto: Petr Šťáhlavský / České dráhyPanoramatický vůz SBB. Foto: Petr Šťáhlavský / České dráhy

Místenky do vozu 1. třídy jsou již v prodeji, vlak poprvé pojede 11. června

České dráhy začaly s prodejem jízdenek do švýcarského panoramatického vozu Apm61 Pano. Od 11. června bude pravidelně nasazován na vlaku Porta Moravica mezi Štýrským Hradcem (Grazem) a Přemyšlí, na území České republiky mezi Břeclaví a Bohumínem.

Vyplývá to z dat v rezervačním systému. Nasazen bude na vlaku EC 104, který odjíždí z Břeclavi v 9:10, na cestě zpět jako EC 105 v 16:42 z Bohumína. V některé dny ještě není aktuálně možné místenku koupit, ve většině termínů po 11. červnu již ano. Jde o vůz první třídy. Flexi základní jízdenka ve voze včetně místenky zdarma z Břeclavi do Ostravy vyjde na 421 korun při nákupu přes e-shop nebo aplikaci Můj vlak.

Jde konkrétně o vůz Apm61 Pano, nahradí vůz 1. třídy rakouských drah ÖBB, které dosud na těchto spojích jezdí. Podle dostupných informací by měly být nově na tomto spoji i některé vozy 2. třídy švýcarských drah SBB.

Panoramatický vůz se objevil v Česku předloni při prezentační jízdě Connecting Europe Express, pravidelně nebyl v Česku nikdy nasazován.

Díky částečně prosklené střeše umožňuje podstatně větší výhledy než z běžného vozu. „SBB je koupily pro atraktivní cestování přes Švýcarsko nebo v údolí Rýna ze Švýcarska na sever Evropy. Jezdily i na spojích do Nice nebo Vídně, od roku 2016 jezdí do rakouského Grazu. SBB je koupily v letech 1991/1992 v počtu 12 kusů,“ dodal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Tagy Apm61 Pano České dráhy Panoramatický vůz Porta Moravica SBB
122 komentářů