Panoramatický vůz na moravských kolejích zůstane, bude jezdit na spojích Porta Moravica

Příjezd v panoramatickém voze "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah do Katovic. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPříjezd v panoramatickém voze "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah do Katovic. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Podlaha ve voze je výše než u běžných vozů, je tak možný lepší výhled i přes protihlukové stěny.

Dvakrát denně bude i v novém jízdním řádu možnost projet si část moravské železnice panoramatickým vozem švýcarských spolkových drah SBB. Vagón 1. třídy jezdí v Česku od červnové změny jízdního řádu, v provozu přes tuzemskou železnici zůstane nejméně do prosince 2024.

Stejně jako dosud bude nasazen na spoje EC 106 / 107 Porta Moravica Graz – Přemyšl a zpět. Nasazení vozu potvrdily České dráhy. Jeho příjezd na českou železnici v červnu vyvolal nečekaně velký zájem o svezení, i když trasa vlaku nevede právě nejmalebnějším územím. „Naši zahraniční partneři se rozhodli prodloužit provoz panoramatického vozu napříč Moravou i v jízdním řádu 2024. Díky tomu budou mít také naši cestující v příštím roce neobvyklý pohled na krásy Moravy, ale třeba i na rakouské Alpy,“ říká Petr Vondráček, ředitel odboru obchodu osobní dopravy.

Panoramatický vůz pojede nadále ve vlacích Porta Moravica. Spoj EC 106 jede v trase Graz (5:26 hod.) – Wien (8:10 hod.) – Břeclav (9:09 hod.) – Bohumín (11:12 hod.) – Kraków (13:56 hod.) – Przemyśl (16:37 hod) a vlak EC 107 v opačném směru Przemyśl (11:24 hod.) – Kraków (14:03 hod.) – Bohumín (16:42 hod.) – Břeclav (18:49 hod.) – Wien (19:49 hod.) – Graz (22:33 hod.). Ve voze platí běžné jízdné 1. třídy. Pro cesty v dálkových vlacích je doporučena rezervace.

Vozy pro cesty horskou krajinou či údolím řek

Panoramatické vozy řady Apm61 Panorama zakoupily švýcarské spolkové dráhy SBB v roce 1991 v počtu pouze 12 kusů. Byly určené pro vlaky EuroCity, které projíždějí regiony s atraktivními výhledy na horskou krajinu nebo údolí podél řek, například přes Alpy nebo údolím Rýna. SBB je nasazovaly na spoje ze Švýcarska do Itálie, Francie, Německa, Nizozemí nebo do Rakouska. V současnosti obsluhují sezonní turistický vlak po staré trati přes Gotthardský průsmyk Gotthard Panorama Express a jezdí ve vlaku EC Transalpin Zürich – Graz nebo ve vlaku EuroCity Zürich – Hamburg.

Třicet let staré vozy jsou určené pro mezistátní provoz dálkových vlaků. Jsou klimatizované a mají 54 míst k sezení. Mohou jezdit rychlostí až 200 km/h. V roce 2010 prošly modernizací, kdy byly dosazeny např. elektrické zásuvky 230 V pro napájení přenosné cestovní elektroniky, jako jsou notebooky, tablety nebo mobilní telefony. Vyrobila je švýcarská společnost Schindler Waggon AG. Výrobce udává, že díky velkým obloukovým panoramatickým oknům má cestující až o 90 % větší výhled oproti klasickému vozu a úhel, který může sledovat ze svého místa je o 25 až 40 % větší. Navíc je podlaha v panoramatickém voze výš než v běžných vagónech, a tak mají cestující o něco lepší výhled i při jízdě kolem protihlukových stěn.

Interiér panoramatického vozu "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPříjezd v panoramatickém voze "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah do Katovic.Panoramatický vůz "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah v Krakově.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPanoramatický vůz "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah v Krakově.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPříjezd v panoramatickém voze "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah do Katovic.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVybavení panoramatického vozu "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVybavení panoramatického vozu "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVybavení panoramatického vozu "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVybavení panoramatického vozu "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýInteriér panoramatického vozu Apm61 Panorama Švýcarských spolkových drah při zastávce v Bohumíně. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýInteriér panoramatického vozu "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýMísto pro zavazadla v panoramatickém voze "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýInteriér panoramatického vozu "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah při zastávce v Bohumíně.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýInteriér panoramatického vozu "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah při zastávce v Bohumíně.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPanoramatický vůz "Apm61 Panorama" Švýcarských spolkových drah v Ostravě.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý
Tagy Apm61 Apm61 Pano České dráhy Panoramatický vůz Porta Moravica SBB
21 komentářů