Netradiční přesun. Wizz Air odlétl s prázdným airbusem i přes uzavřený vzdušný prostor do Polska

Airbus A320 v nátěru společnosti Wizz Air. Foto: Wizz AirAirbus A320 v nátěru společnosti Wizz Air. Foto: Wizz Air

Letoun si zapnul odpovídače až na polském území.

Letový prostor Ukrajiny zůstává uzavřen, přesto dnes zaznamenal velmi nečekaný let. Letecká společnost Wizz Air se rozhodla přesunout jedno ze svých čtyř letadel uvízlých na Ukrajině. Letoun Airbus A320 odletěl z ukrajinského Lvova do polských Katovic.

Letadlo zde je uvězněno přes půl roku, od vypuknutí ruské agrese na Ukrajině. Na přelet upozornil Flighradar24.com. Podle průběhu necelou hodinu trvajícího letu si piloti zapnuli odpovídače, které umožňují jejich sledování, až po překročení polské hranice. Šlo o devět let starý letoun HA-LWS.

Před vypuknutím války patřila Ukrajina k rychle rostoucímu trhu maďarského dopravce. Wizz Air má na zemi ještě další tři letadla, od vypuknutí války stojí na kyjevském letišti Žuljany. „Wizz Air potvrzuje, že po provedení hloubkové analýzy rizik a komplexních přípravách letadlo opustilo letiště Lvov,“ uvedl dopravce v krátkém prohlášení.

K přeletu došlo jen pár týdnů poté, co dopravce čelil velké kritice kvůli plánům obnovit lety do Ruska. Nakonec od nich ustoupil.

Tagy KTW LVO Ukrajina Wizz Air
11 komentářů