Němečtí drážní odboráři odvolali dvoudenní stávku, část vlaků stejně ale možná nevyjede

Vlak S-Bahn na berlínském hlavním nádraží. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVlak S-Bahn na berlínském hlavním nádraží. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Kvůli přeplánování směn bude stejně část vlaků zrušena.

Německou železnici od nedělního večera neochromí plánovaná padesátihodinová stávka. Německý drážní odborový svaz EVG (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft) dnes stávku odvolal poté, co se dohodl na kompromisu ve sporu s vedením Deutsche Bahn. Obě strany budou dál jednat.

„Úspěšně jsme se dohodli na kompromisu. V zájmu železničních společností, jejich zákazníků a průmyslu jsme s úspěchem udělali vše pro to, abychom této stávce zabránili,“ uvedl personální ředitel Deutsche Bahn Martin Seiler. Celý spor již řešil pracovní soud ve Frankfurtu. K finální dohodě ještě nedošlo, součástí dnešního kompromisu je ale slib urychleného ukončení jednání.

I přes odvolání stávky hrozí cestujícím, že jejich plánovaný vlak nepojede. „Čelíme nyní velké výzvě přeplánovat směny pro zhruba 50 tisíc vlaků. Přesné informace o tom, které vlaky pojedou a které ne, oznámí dopravce zítra odpoledne,“ dodal Seiler.

Odbory požadují zvýšení měsíčního příjmu zaměstnanců minimálně o 650 eur (přes 15.000 Kč), respektive o 12 procent v případě vyšších platových skupin. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) místo toho navrhly postupné zvýšení mezd od března 2024, a to o deset procent u nižších a středních příjmů a o osm procent u vyšších platových skupin. Deutsche Bahn zatím nabízí zaměstnancům zvýšení mezd o zhruba desetinu.

Tagy Deutsche Bahn EVG Německo stávka
17 komentářů