Německo ve francouzské verzi. Odboráři na 50 hodin zastaví železniční provoz

Dubnová stávka železničářů v Mnichově. Foto: EVGDubnová stávka železničářů v Mnichově. Foto: EVG

Důvodem třetí stávky od března je opět spor o navýšení mezd.

(aktualizováno 15:38) Německo čeká od neděle opět velký kolaps železniční dopravy. Odborový svaz zaměstnanců na železnici a v dopravě EVG (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft) oznámil, že od nedělních 22 hodin do půlnoci z úterý na středu zastaví provoz na železnici. Stávka se dotkne i provozu vlaků do Česka.

Odboráři to oznámili na svých stránkách. Důvodem protestu jsou spory o navýšení mezd zaměstnanců na železnici od Deutsche Bahn. Poslední stávka proběhla na konci dubna. Němečtí odboráři letos na počátku roku uvedli, že se chtějí více inspirovat u svých francouzských kolegů a stávkovat častěji a výrazněji. Letos je počtem stávek již předstihli, jde o třetí protest.

„Posun v jednáních je zatím velmi malý. Chceme stávkou jasně ukázat, že očekáváme podstatně lepší nabídky,“ uvedla Cosima Ingenschay z EVG. Plánovaná stávka bude zatím svým rozsahem v letošním roce největší. Poslední trvala osm hodin, první 24 hodin.

Odbory požadují zvýšení měsíčního příjmu zaměstnanců minimálně o 650 eur (přes 15.000 Kč), respektive o 12 procent v případě vyšších platových skupin. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) místo toho navrhly postupné zvýšení mezd od března 2024, a to o deset procent u nižších a středních příjmů a o osm procent u vyšších platových skupin. Deutsche Bahn zatím nabízí zaměstnancům zvýšení mezd o zhruba desetinu.

Dopady na provoz v Česku (vyjádření Českých drah)

Dálkové vlaky pojedou do poslední stanice na území ČR, regionální vlaky budou zajištěny jen na českém území. Kvůli stávce nepojedou přímé vozy Praha – Curych a zpět v nočních vlacích EN 458 / 459 Canopus už v noci 14. / 15. května (a následující dvě noci). Ve dnech stávky nebudou ve vlacích linky Ex5 Praha – Děčín a zpět řazené jídelní vozy, ČD zajistí prodej drobného občerstvení formou minibaru. K omezení gastronomických služeb dojde v souvislosti se stávkou také 14. května u většiny spojů této linky ve směru do Německa a 17. května ve směru z Německa.

Konkrétní provozní opatření pro dálkové i regionální vlaky připravujeme v kooperaci s partnerskými dopravci v Německu a budeme je upřesňovat na těchto stránkách a také v sekci Omezení provozu. Detaily o provozu v Německu najdete na stránkách dopravců Deutsche Bahn a Die Länderbahn.
Cestujícím doporučujeme, aby během stávky do Německa necestovali. V případě, že mají zakoupené na tuto dobu jízdenky, doporučujeme jim, aby do Německa odcestovali již před stávkou a vzhledem k předpokládanému velkému vytížení vlaků si pořídili místenky.

Vracení jízdenek do / z Německa

Nad rámec Tarifních a přepravních podmínek v mezinárodní přepravě (TPPM) se provádí vracení jízdních dokladů vydaných na ČD pro datum jízdy 14. až 16. května 2023 z a do Německa, v rámci Německa a v tranzitu přes Německo beze srážky. Cestující se zakoupenými jízdenkami do 11. května pro data jízdy 14. až 16. května 2023 je mohou využít již od 11. do 14. května 2023 (22:00 hod.). To platí pro všechny druhy jízdenek; vázanou jízdenku na vlak je možné použít v kterémkoliv vlaku.
V případě, že měli cestující zakoupenou místenku, doporučujeme zakoupení nových místenek, po uskutečnění cesty bude cena nepoužité místenky vrácena.
Cestujícím se za komplikace způsobené stávkou v Německu omlouváme!

Tagy Deutsche Bahn EVG Německo stávka
102 komentářů