Německo čeká stávka na železnici, strojvedoucí chtějí vyšší mzdy

Jednotka ICE 3 v Kolíně nad Rýnem. Foto: Deutsche Bahn AG / Axel HartmannJednotka ICE 3 v Kolíně nad Rýnem. Foto: Deutsche Bahn AG / Axel Hartmann

Podle Deutsche Bahn přichází stávka ve velmi nevhodnou dobu.

(aktualizováno 19:57) Odborový svaz německých strojvedoucích GDL ochromí od dnešního večera provoz na německé železnici. Od 19:00 nenastoupí členové odborů do práce u nákladní dopravy, ve 2:00 zítra pak i jejich kolegové v osobní dopravě. Stávka je plánována na dva dny.

O stávce informovaly jak odborový svaz, tak Deutsche Bahn. Šéf strojvedoucích Klaus Weselsky uvedl, že pro stávku hlasovalo 95 % členů. Protestem chtějí docílit zvýšení mezd o 3,2 % a jednorázový příplatek 600 eur za dopady pandemie.

„Stávka přichází ve velmi nevhodnou dobu. Stávka byla vyhlášena velmi krátce dopředu, nemáme dostatek času se na ni připravit. Zvláště nyní, když lidé více cestují a znovu se vracejí do vlaků, nás tento krok poškodí,“ řekl personální ředitel DB Martin Seiler.

DB zatím nabízí zvýšení mezd o 3,2 % ve dvou krocích, nechce ale zatím platit mimořádný příplatek. V Německu jde o první stávku od roku 2018, po ní se podařilo vedení drah s odboráři na relativně dlouho usmířit.

Podle vyjádření Českých drah nebudou vlaky na českém území stávkou nijak dotčeny. Musejí ale počítat s tím, že vlaky na trase Praha – Berlín pojedou jen do Drážďan. „Ostatní vlaky provozované v kooperaci s jinými dopravci, např. Die Länderbahn v úseku Praha – Mnichov a zpět, pojedou bez omezení nebo jsou na příslušných hraničních přechodech plánované výluky a doprava je zajištěna náhradními autobusy (např. Cheb – Schirnding/Marktredwitz),“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Jízdenku platnou pro data jízdy 11. a 12.8.2021 pro vlaky DB je možné použít kdykoliv do 20.8.2021 pro trasu, pro kterou je vydána. Jízdenky je také možné vrátit beze srážky.

Tagy Deutsche Bahn GDL stávka Deutsche bahn strojvedoucí
58 komentářů