Mzdy +6,1 %, 1000 eur jednorázová platba. DB má mít dva a půl rok klid od stávek

Jednotka ICE4 na nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem. Foto: Deutsche BahnJednotka ICE4 na nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem. Foto: Deutsche Bahn

Deutsche Bahn zvýší svým strojvedoucím mzdy během dvou a půl roku o celkem 6,1 %. Vyplývá to z dnešní dohody

Deutsche Bahn zvýší svým strojvedoucím mzdy během dvou a půl roku o celkem 6,1 %. Vyplývá to z dnešní dohody mezi německým železničním dopravcem a odborovou organizací německých strojvedoucích Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer (GDL). Součástí dohody je i například prodloužení přestávek nebo prodloužení dovolené.

Nová kolektivní smlouva je uzavřená na 29 měsíců. „Dohoda s odborovým svazem GDL je silným oceněním výkonnosti našich zaměstnanců,“ řekl personální ředitel DB Martin Seiler. Kontrakt se týká 36 tisíc strojvedoucích. Ke zvyšování platů bude docházet postupně: od 1. července o 3,5 %, o rok později pak o 2,6 %. K tomu ještě v únorové výplatě dostane každý zaměstnanec jednorázovou platbu tisíc eur. Od ledna 2020 firma slibuje ještě zvýšení příplatků za práci v noci a v neděli a o svátcích.

Součástí dohody je i společná iniciativa DB a GDL na projektu „Zukunftsperspektive Zugpersonal“, kterým chtějí zatraktivnit práci na železnici a přilákat k vlakům nové zaměstnance. DB dlouhodobě bojují s nedostatkem personálu. Odboráři se zavázali, že 29 měsíců nebudou stávkovat.

Navýšení je shodné, jako už v závěru roku DB dohodla s odborovým svazem EVG, který zastřešuje většinu zaměstnanců DB. I ti se zavázali, že do konce dohody nebudou stávkovat. Naposledy zaměstnanci DB stávkovali loni v prosinci.

Tagy Deutsche Bahn navýšení mezd stávka Deutsche bahn
24 komentářů