Nemáme strojvedoucí. ÖBB zrušily vlak do Česka, nedostatek trápí i další dopravce

Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.

Z nedostatku strojvedoucích se stává celoevropský problém. Do Česka už dorazil problém s rušením spojů kvůli tomu, že vlak nemá

Z nedostatku strojvedoucích se stává celoevropský problém. Do Česka už dorazil problém s rušením spojů kvůli tomu, že vlak nemá kdo řídit.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) včera zrušily jeden pár spojů z Vídeňského Nového Města do Břeclavi a zpět do Payerbach-Reichenau kvůli tomu, že neměly strojvedoucí. Místo vlaků nasadily autobus. Vyplývá to z informací na stránkách ČD mimořádnosti.

České dráhy zrušily nedávno jeden pár vlaků kvůli chybějícímu strojvedoucímu. Šlo ale o výjimečnou situaci, kdy strojvedoucí zažádal o volno kvůli srážce s osobou v kolejišti v průběhu směny a ČD narychlo nesehnaly náhradu.

Zrušení vlaku kvůli nedostatku strojvedoucích. Foto: ČD

Zrušení vlaku kvůli nedostatku strojvedoucích. Foto: ČD

Problém s nedostatkem strojvedoucích začal už loni v Německu, kde začalo velké rušení některých zejména regionálních vlaků. Německá federace strojvůdců odhaduje, že v zemi chybí nejméně 1200 lidí, kteří by měli oprávnění řídit vlak.

Oficiální údaje o tom, kolik strojvedoucích chybí v Česku, neexistují, dopravci i Drážní úřad ale dlouhodobě upozorňují na problém zejména s vysokým věkem strojvedoucích. S nástupem nových dopravců do závazkové dopravy se dá čekat ještě větší souboj na trhu práce o tuto profesi.

Kvůli nedostatku strojvedoucích začali dopravci hledat nové kolegy za hranicemi. Velké rušení spojů nastalo naposledy u Die Länderbahn v Bavorsku, omezení se dotýká i Západního expresu do Prahy.

 

Tagy ÖBB strojvedoucí Top
98 komentářů