Některé vlaky jsou plné, České dráhy posilují kapacitu dálkových spojů

Lokomotiva Vectron v čele dálkového vlaku ČD. Pramen: České dráhyLokomotiva Vectron v čele dálkového vlaku ČD. Pramen: České dráhy

V posledních dnech vlaky na některých linkách kapacitně nestačily a na dráhy se snesla kritika

České dráhy dnes zareagovaly na rostoucí poptávku po cestování a začaly posilovat dálkové vlaky o další vagony. Soupravy byly na začátku nouzového stavu výrazně zkrácené a jízdní řád prořídl. V posledních dnech však vlaky na některých linkách kapacitně nestačily a na dráhy se snesla kritika cestujících. Deník Zdopravy.cz na to upozornil ve čtvrtečním článku.

„Na některých dálkových linkách Českých drah v posledních dnech kontinuálně roste počet cestujících a stávající upravené řazení souprav už kapacitně přestává stačit,“ uvedly České dráhy v tiskové zprávě.
Dodatečné vozy navýší kapacitu nejvytíženějších spojů zejména na linkách z Prahy do Děčína, Chebu, Českých Budějovic, Železné Rudy, Havlíčkova Brodu a na Slovácko.

Od 17. prosince také ČD plánují obnovit dva páry Valašských expresů v úseku mezi Prahou a Olomoucí. K navýšení kapacity dopravce přistupuje i u regionální dopravy, kde se postupně obnovuje původní řazení. Týká se to zejména příměstské dopravy kolem velkých měst.

„Na začátku listopadu, kdy platila nejpřísnější opatření, jezdilo našimi vlaky průměrně 25 procent běžného počtu cestujících, po částečném rozvolnění pak došlo k nárůstu na zhruba 50 procent. Vytíženost spojů se tak mírně, ale kontinuálně zvyšuje. Proto obnovujeme spoje. S ministerstvem dopravy jsme se dohodli, že ode dneška navýšíme kapacitu na dalších frekventovaných tratích. Týká se to prakticky všech relací ve směru z Prahy. Tyto posilové vozy nabídnou až 4 500 dodatečných míst k sezení,“ sdělil nový předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

České dráhy od 13. prosince dále posílí spoje na lince R9 Praha – Havlíčkův Brod – Brno a další vybrané komerční spoje na lince Ex1 mezi Prahou a Ostravou. „Obsazenost všech vlaků monitorujeme na denní bázi a v případě potřeby jsme připraveni zařadit do vybraných vlaků posilové vozy,“ doplnil člen představenstva ČD Jiří Ješeta.

Větší kapacitu budou mít od 11. prosince 2020 některé vytížené dálkové vlaky na těchto linkách (pramen ČD):
• Ex1 Praha – Ostrava, až 480 dodatečných míst;
• Ex6 Západní expres Praha – Plzeň – Cheb, až 800 dodatečných míst;
• R16 Berounka Praha – Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín (na této lince budou řazené posilové vozy s 320 dodatečnými místy k sezení a zároveň od 11. prosince odpadne přestup do motorové soupravy v Klatovech);
• R17 Vltava Praha – České Budějovice až 960 dodatečných míst;
• R18 Slovácký expres Praha – Olomouc – Přerov – Luhačovice / Veselí nad Moravou, až 320 dodatečných míst;
• R20 Labe Praha – Ústí nad Labem – Děčín, až 1440 dodatečných míst.

Tagy České dráhy posílení kapacity
34 komentářů