Nejvyšší správní soud odmítl ekologické spolky, příprava středočeské D3 může pokračovat

Stavba D3 v jižních Čechách. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStavba D3 v jižních Čechách. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Rozhodnutí je podle ŘSD pro dálnici D3 zásadním krokem. Může pokračovat územní řízení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může pokračovat v přípravě středočeské části dálnice D3. Umožňuje to verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS), který koncem září odmítl kasační stížnost ekologických spolků Děti Země a Krajina 2000. Spolky brojily proti uděleným výjimkám z ochrany zvláště chráněných druhů.

Verdikt se týká šestnáctikilometrového úseku Nová Hospoda – Voračice, který přímo navazuje na již hotovou jihočeskou část D3. Jde o jediný úsek z pěti plánovaných, u kterého už běží územní řízení. Letos v červnu ho zahájil pražský magistrát.

Budoucí úsek středočeské D3 Nová Hospoda - Voračice. Pramen: ŘSD

Budoucí úsek středočeské D3 Nová Hospoda – Voračice. Pramen: ŘSD

Boj o výjimky z ochrany některých živočichů se vedl několik let. Výjimky vydal v březnu 2022 Krajský úřad Plzeňského kraje, který agendu převzal od středočeských kolegů. U středočeského krajského úřadu byla totiž uplatněna námitka možné podjatosti.

Ekologické spolky se následně odvolali k ministerstvu životního prostředí, které rozhodnutí plzeňského krajského úřadu v červnu 2022 potvrdilo. Spor tak skončil u Krajského soudu v Plzni, který dal v září 2022 rovněž za pravdu úřadům (žalovaným bylo MŽP). Stejně to nyní dopadlo u Nejvyššího správního soudu.

„Rozhodnutí NSS je pro dálnici D3 zásadním krokem. Povolovací procesy směřující k vydání územního rozhodnutí tak mohou naplno pokračovat,“ reagovalo dnes Ředitelství silnic a dálnic, které bylo vedeno také jako účastník sporu. „Odborníci nejen detailně prozkoumali a posoudili dopady stavby D3 na životní prostředí, ale především navrhli kompenzační opatření těchto dopadů,“ doplnilo ŘSD.

K úseku se aktuálně zpracovává dokumentace pro stavební povolení. ŘSD předpokládá, že se úsek Voračice – Nová Hospoda začne stavět koncem roku 2027. Stavba by měla trvat čtyři roky, odhad nákladů je 7,64 miliardy Kč bez DPH. Stejné termíny dnes ŘSD uvedlo i u zbylých čtyř úseků.

„Zatím počítáme s tím, že všechny úseky budou stavěny najednou a zprovozněny naráz. Na tom se zatím nic nemění,“ uvedl v létě na dotaz deníku Zdopravy.cz šéf ŘSD Radek Mátl.

Středočeská část D3 bude měřit 59 kilometrů. Začínat bude křižovatkou s Pražským okruhem u Jesenice, odkud bude trasa pokračovat na jih kolem Jílového, Hostěradic, Václavic, Voračic a Nové Hospody. Na Benešov ji napojí šestikilometrová Václavická spojka.

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

Tagy D3 Děti Země Nejvyšší správní soud ŘSD středočeská část D3
14 komentářů