Největší železniční odbory vyzvaly členy k účasti na protivládní demonstraci

Posunovač, strojvedoucí, Vectron. Pramen: České dráhyPosunovač, strojvedoucí, Vectron. Pramen: České dráhy

Železničáři se k protestu připojí "po vyhodnocení dosavadních nedostatečných výsledků vyjednávání s vládními představiteli".

Odborové sdružení železničářů (OSŽ), které je největší odborovou ústřednou na železnici, se koncem listopadu připojí k protivládní demonstraci na Malostranském náměstí. Rozhodlo tak vedení OSŽ. Demonstraci pořádá Asociace samostatných odborů (ASO) a odborový svaz Kovo.

Železničáři se k protestu připojí „po vyhodnocení dosavadních nedostatečných výsledků vyjednávání s vládními představiteli a stavu projednávání vládního ozdravného balíčku v parlamentu, kdy vládní koalice zamítla většinu připomínek odborových organizací a vzhledem k pokračující vysoké inflaci, snižování reálných mezd, omezování zaměstnaneckých benefitů, zpřísňování podmínek odchodu do důchodu, poklesu ekonomiky a dalšímu oznámenému zvyšování cen energií“.

Demonstrace je naplánována na 27. listopadu. Na programu akce bude vystoupení zástupců odborových svazů k současné situaci a přijetí společného prohlášení. Podle organizátorů byly důvody pro její svolání mimo jiné „zdražování energií, snižování konkurenceschopnosti českých podniků, ohrožování pracovních míst, ohrožování benefitů, ignorace náročných profesí“.

Součástí odborářského protestního dne má být i hodinová výstražná stávka. „Pokud budeme dobře spolupracovat, určitě to tato vláda brzy pocítí. Nejraději bych byl, kdyby tyto společné akce odborů nakonec vyústily v předčasné volby,“ nechal se slyšet předseda ASO (které je OSŽ členem) Bohumír Dufek. Podle něj situace nazrála ke generální stávce.

Dufek za covidu „proslul“ radami restauratérům, ať jdou dělat svářeče, na letošní březnové protivládní demonstraci zase mluvil o Němcích jako o „skopčácích“ a vulgárně zaútočil i na Senát.

Ilustrace z plakátu svazu KOVO zvoucího na demonstraci v listopadu 2023. Pramen: KOVO

Ilustrace z plakátu svazu KOVO zvoucího na demonstraci v listopadu 2023. Pramen: KOVO

Tagy Odborové sdružení železničářů
239 komentářů