Podcast: Byl bych šťastný, kdyby se našlo řešení dělených směn, říká Vokoun z OSŽ

Vlakvedoucí a strojvedoucí Českých drah. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaVlakvedoucí a strojvedoucí Českých drah. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

„Jak trať zavřete, je to zpravidla nevratný krok. Konzervaci lokálek považuji za slepou uličku. Je to likvidace.“

Hostem prvního podcastu Cesty Zdopravy.cz v novém roce je místopředseda Odborového sdružení železničářů a předseda podnikového výboru OSŽ při Českých drahách Vladislav Vokoun. Jako zástupce zaměstnanců je rovněž členem dozorčí rady Českých drah.

„Pokud by byla léta příznivější, dovedu si představit, že by byl mzdový nárůst vyšší. Pokud se ale podíváme na letošní podmínky, výpadky tržeb prostě jsou, nemůžeme je nevidět. V tomto kontextu kolektivní vyjednávání dopadlo dobře,“ říká Vokoun k uzavřené kolektivní smlouvě pro rok 2022.

V rozhovoru detailně popisuje letošní tvrdé vyjednávání s managementem drah i důvody, proč letos porostou pracovníkům Správy železnic platy více než lidem z Českých drah. „Kdybychom tlačili víc, dostal by se zaměstnavatel do potíží, výsledek je rozumný. Samozřejmě každý by chtěl více. Já taky, to je logické,“ dodal Vokoun.

Otevíráme i téma velkého počtu odborových organizací na drahách. „Dráhy mají kolem 14 tisíc zaměstnanců v desítkách profesí, vždy budu vyjednávat kolektivní smlouvu pro všechny. Nikdy nebudu nakloněn vzniku profesních odborových organizací, ale respektuju je. Děsím se toho, kdyby se to živelně rozmohlo, pak nevím, co by se dělo,“ říká Vokoun.

Jak hájí zájmy zaměstnanců na železnici? Jak se jako vlakvedoucí dostal do odborů a jak vzpomíná na svou službu u železničního vojska? Jak vyřešit problém s režijními jízdenkami, které platí ve stále menším množství spojů? Jak si představuje místopředseda OSŽ zapojení dalších dopravců do systému režijních jízdenek? Co s dělenými směnami některých profesí na dráze? Proč by doporučil vstup do odborů mladým lidem? Jak se zlepšují podmínky pro nocování a zázemí pracovníků dráhy?

V aktuálním rozhovoru jsme se dotkli i názoru odborářů na zavádění ETCS, omezování provozu na lokálkách i dnes již shozeného návrhu poslance Martina Kolovratníka na konzervaci lokálek.

Celý rozhovor si můžete pustit zde na stránce, odebírat můžete naše podcasty i na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast addict.

Tagy Doporučeno Odborové sdružení železničářů podcast Cesty Zdopravy.cz Vladislav Vokoun
146 komentářů