Největší zakázka v historii letectví. IndiGo objednal 500 A320

A320neo společnosti IndiGo. Foto: IndiGoA320neo společnosti IndiGo. Foto: IndiGo

Letadla mají být dodána v letech 2030–2035.

Hned první den pařížského aerosalonu přinesl uzavření dosud největšího obchodu v historii civilního letectví. Indická letecká společnost IndiGo oznámila závaznou objednávku na 500 letadel A320 Family. S minulými objednávkami tak má letecká společnost u Airbusu objednáno 1330 letadel.

„Jde o zakázku, která v příští dekádě umožní výrazně podpořit ekonomický růst a rozvoj mobility v Indii. Je to současně důkaz naší velké důvěry v budoucí ekonomický růst Indie a současně i naší důvěry v tento typ letadla a naše partnerství s Airbusem,“ řekl šéf IndiGo Pietr Elbers, který do firmy přišel loni z KLM. Zatím poslední objednávka od IndiGo přišla v roce 2019.

V katalogových cenách má zakázka hodnotu 55 miliard dolarů, lze ale očekávat velkou slevu proti oficiálně uváděným cenám. Letadla mají být dodána v letech 2030 až 2035.

Indie bývá považována za jeden z hlavních trhů, kde lze očekávat strmý růst v letecké dopravě. Podobný skok v minulosti zaznamenala Čína. IndiGo patří mezi nejrychleji rostoucí dopravce na světě. Pro Airbus jde o mimořádně důležitý kontrakt v době, kdy se v některých měsících před evropského výrobce v objednávkách nových letadel dostal Boeing. Objednávka předčila i letos rekordní kontrakty na nová letadla pro Air India.

Airbus ani IndiGo neuvedly přesné údaje o rozložení objednávky na jednotlivé roky a podle jednotlivých typů letadel. Má jít o letadla A320neo, A321neo a A321XLR. Aktuálně je IndiGo jedním z největších provozovatelů letadel A320neo. V Indii má firma podíl na trhu vnitrostátních letů přes šedesát procent. Dopravce se snaží expandovat i do dálkových letů, očekává se proto v Paříži i podpis smlouvy na nová širokotrupá letadla. Aktuálně létá Indigo s 270 letadly. Většina jsou airbusy A320 a A321, ve flotile má také 39 letadel ATR a jeden Boeing 777.

Tagy Airbus IndiGo
45 komentářů