Air India potvrdila dohodu o nákupu 470 letadel, změna image aerolinky může začít

Airbus A320-251N s registrací VT-CIN letecké společnosti Air India. Zdroj: Flickr.com - Anna ZverevaAirbus A320-251N s registrací VT-CIN letecké společnosti Air India. Zdroj: Flickr.com - Anna Zvereva

Dopravce pod vedením svých nových vlastníků Tata Group pracuje na napravení své špatné pověsti.

Letecká společnost Air India oznámila po měsících spekulací nákup 470 letadel. Objednávka zahrnuje stroje z produkce obou hlavních výrobců. Airbus dodá do Indie 210 letounů rodiny A320neo a 40 širokotrupých A350. Boeing zase dodá 190 letounů 737 MAX a 20 Dreamlinerů. Dopravce se zároveň stane jedenáctým zákazníkem letounu 777X, nejnovějších letadel amerického výrobce si koupí 10. Bližší podrobnosti zatím nejsou k dispozici.

Nákup Airbusů byl ohlášen na virtuální tiskové konferenci, které se kromě indického premiéra Narendra Modiho zúčastnil také francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho účast měla jasně poukazovat na politicko-ekonomický význam takovéto dohody. Za nové stroje Airbusu by měla Air India zaplatit odhadem něco kolem 34 miliard dolarů.

Zdroje agentury Reuters říkají, že India opakovaně lobbovala za Airbus, aby do země přilákala jeho výrobní linku, podobně, jako má evropský výrobce v Číně. Airbus však tuto myšlenku z finančních důvodů i nadále odmítá.

Objednávka nových Boeingů bude zahrnovat také opce na dalších 70 letadel, včetně 50 strojů 737 MAX a 20 Dreamlinerů. Celková hodnota objednávky by se tak mohla vyšplhat až na 45,9 miliardy dolarů. Pro Boeing půjde o třetí největší zakázku všech dob a druhou z hlediska počtu letadel. Potvrdil ji sám americký prezident Joe Biden.

Air India pod vedením svých nových vlastníků Tata Group pracuje na napravení své pověsti opožděného a zanedbaného dopravce se stárnoucí flotilou. Velkými ambicemi se ostatně netají ani sám generální ředitel Air India Campbell Wilson.

Tagy A320neo A350 Air India Airbus Airbus A320neo Airbus A350 boeing Tata Tata Group
4 komentáře