Největší vodní dílo. Zatopené severočeské lomy mají sloužit i plavbě, plánuje Havlíček

Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček tento týden nastínil novinářům svou vizi budoucnosti severních Čech po rekultivaci lomů hnědého uhlí.

Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček tento týden nastínil novinářům svou vizi budoucnosti severních Čech po rekultivaci lomů hnědého uhlí. Cílem má být soustava několika propojených jezer, která budou vedle energetiky a vodního hospodářství sloužit i plavbě.

Podle Havlíčka jde o projekt na desítky let dopředu, o jeho podobě se ale částečně bude rozhodovat už letos. „Letos nás čeká stěžejní rozhodnutí, jakým způsobem se vypořádáme se sanací dolu ČSA,“ uvedl ministr.

Právě z dolu ČSA, který leží na úpatí Krušných hor pod zámkem Jezeří mezi Chomutovem, Litvínovem a Mostem, se má stát po roce 2026 největší jezero. Objemem vody téměř 300 milionů metrů krychlových se vyrovná Orlíku. Podle Havlíčka bude do konce června hotova studie proveditelnosti, která rozhodne, zda sanace umožní propojení s dalšími jezery.

Spojení má zajistit řeka Bílina. „To je jediná rozumná cesta, aby to nevysychalo,“ řekl Havlíček. Počítá se přitom s propojením, které umožní plavbu rekreačních lodí. Podle Havlíčka by měla propojená jezera pozitivní vliv v boji se suchem, posloužila by pro přečerpávací i solární elektrárny a umožnila rekreační využití. To by znamenalo zbudování zdymadel. Vedle Bíliny by soustavu napájelo i Ohře.

„Je to projekt srovnatelný s Dukovany,“ doplnil Havlíček. Celkem by mělo být propojeno šest jezer, z nichž dvě už existují: Most a Milada. Další mají vzniknout z lomů Bílina, Vršany, Tušimice a ČSA.

Tagy Karel Havlíček rekreační plavba rekultivace lomů
68 komentářů