Největší státní zakázka na elektromobily. Ministerstvo shání auta za tři čtvrtě miliardy korun

Dobíjení elektromobilu, ilustrační foto. Pramen: ShutterstockDobíjení elektromobilu, ilustrační foto. Pramen: Shutterstock

Ve dvou soutěžích poptává stát dva typy elektromobilů, o vítězi rozhodne i dojezd.

Ministerstvo financí jako centrální zadavatel vypsalo dvě zatím největší zakázky na nákup elektromobilů. Ve dvou soutěžích hledá dodavatele vozidel v rámcových smlouvách v souhrnné hodnotě až 748 milionů korun bez DPH.

Mírně větší je soutěž na vozy označené jako 2 EV, u ní je hodnota 448 milionů korun a očekává se odběr maximálně 386 vozidel s kufrem nejméně 330 litrů. V dokumentaci požaduje dojezd na jedno nabití nejméně 380 km. Podle informací v zadávací dokumentaci mají nová auta zamířit některým ministerstvům, úřadům i městům a obcím. Pro stát je výhodnější, když soutěží větší balík vozidel najednou, než když jednotlivé organizace vybírají dodavatele zvlášť. Největší balík aut si podle zadávací dokumentace má převzít Správa železnic – 200 kusů. Půjde o rámcovou smlouvu, organizace nemusí všechna auta odebrat.

Vypsání soutěže předcházely takzvané předběžné tržní konzultace, kterých se zúčastnily automobilky Renault, Škoda Auto, Hyundai a Ford. V hodnocení bude mít 90 % váhu cena, 7 % pak dojezd vozidla a 3 % možnost dobíjení ve třech fázích 400V.

Ve druhé soutěži s odhadovanou cenou 303 milionů korun poptává stát až 325 aut s kufrem nejméně 300 litrů a rozvorem 2550 milimetrů. Dojezd může být nižší: 270 km. Největší část – 200 kusů – má opět zamířit ke Správě železnic.

Stát se k nákupu elektromobilů zavázal v Národním akčním plánu čisté mobility, který ale dosud příliš neřešil. Zatím poslední velká zakázka z oblasti alternativních pohonů se týkala dodávky plug-in hybridů od Škody Auto.

Tagy centrální nákup elektromobily ministerstvo financí
22 komentářů