Největší letoun světa se chystá po více než roční pauze ke komerčnímu letu. Mriju si objednali Poláci

Antonov An-225 Mrija v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAntonov An-225 Mrija v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Největší letadlo světa se po více než roce a půl chystá k přepravě nákladu. Antonov Airlines získaly po rozsáhlé modernizaci

Největší letadlo světa se po více než roce a půl chystá k přepravě nákladu. Antonov Airlines získaly po rozsáhlé modernizaci letadla An-225 Mrija zakázku na převoz zdravotnického materiálu do Polska. Ve Varšavě by se letadlo mělo objevit 14. dubna. Aktuálně již letí z Alma-Aty do Varšavy.

Vyplývá to z oznámení společnosti KGHM, která zajišťuje přepravu zdravotnického materiálu do Polska. Dosud k tomu využívala hlavně dreamlinery polské letecké společnosti LOT, teď se odhodlala k využití největšího letadla na světě.

Mrija má na varšavské letiště přepravit až 400 tun materiálu, zásilka má obsahovat 7 milionů respirátorů, několik set tisíc obleků a ochranných štítů.

Provozovatel letadla největší stroj na světě přes rok modernizoval a opravoval, na konci března s ním už provedl dva zkušební lety. Zatím je letadlo stále v Kyjevě a do Číny nevzlétlo. Varšavské letiště nechce upřesnit přesné časy letu, aby odradilo letecké fanoušky od srocování poblíž letiště.

Šestimotorový obr přezdívaný Mrija, v přepravách pro NATO jako Cossack (Kozák), prošel v roce 2018 velkými opravami a modernizací, které mají zaručit nejméně další čtvrt století provozu. Nová je například avionika i další systémy, opravou prošel jeden ze šesti motorů.

Poprvé letadlo vzlétlo na sklonku osmdesátých let minulého století. Několikrát bylo kvůli přepravě velkých nákladů i v Česku. Naposledy v roce 2016 přepravovalo generátor z plzeňské firmy Brush SEM do západoaustralské hliníkárny.

Jediný model tohoto stroje létá pod ukrajinskou registrací UR-82060. Maximální vzletovou hmotností letadla je 640 tun.

Tagy An-225 Antonov Airlines Antonov An-225 Top
32 komentářů