Největší akcionář Wizz Air prodal polovinu svého podílu

Airbus A321 společnosti Wizz Air. Foto: Anna Zvereva / Flickr.comAirbus A321 společnosti Wizz Air. Foto: Anna Zvereva / Flickr.com

Americká investiční skupina je spolumajitelem Wizz Air od jeho počátku.

Americká investiční společnost Indigo Partners prodala zhruba polovinu svého podílu v maďarské letecké společnosti Wizz Air. I po prodeji zhruba devíti procent akcií firmy zůstává největším investorem. Hodnota transakce je 400 milionů liber (zhruba 12,1 miliardy korun).

Vyplývá to z oznámení Wizz Air pro investory. Akcie dopravce na zprávu reagovaly poklesem o více než 6 %, důvodem byl i prodej za nižší cenu (52 liber), než byl aktuální kurz na burze (kolem 55-60 liber). Indigo Partners mají po prodeji institucionálním investorům podíl 8,5 % všech akcií, před transakcí investiční společnost vlastnila 17,5 %. Akcie Wizz Airu od pádu loni na jaře nabraly dvojnásobek hodnoty.

Firma sice v únoru oznámila pokles počtu cestujících v meziročním srovnání o 87 %, plánuje ale další velkou expanzi. Dopravce patří mezi aerolinky s nejnižšími náklady na sedačku a kilometr na světě.

Indigo Partners patří mezi dlouhodobé investory v letectví, v portfoliu mají ještě americké Frontier Airlines, mexický Volaris a aerolinky JetSmart v Chile. Firma byla u počátku Wizz Air v roce 2004, postupně svůj podíl snižuje.

Wizz Air loni skončil podobně jako jiné aerolinky ve ztrátě. Firma má však na účtech přes miliardu eur.

Tagy Indigo Partners Wizz Air
Žádné komentáře