Wizz Air i přes ztrátu chystá další expanzi, má přes miliardu na účtech

Airbus A321 v barvách Wizz Air. Foto: Wizz AirAirbus A321 v barvách Wizz Air. Foto: Wizz Air

Tržby z prodeje dodatečných služeb u maďarské aerolinky poprvé přesáhly výnosy z prodeje letenek.

Letecká společnosti Wizz Air za poslední čtvrtletí prodělala sice 116 milionů eur a tržby jí propadly o více než tři čtvrtiny, její vedení přesto zůstává velmi optimistické. Očekává, že letošní rok bude v letectví zlomový.

Od října do prosince Wizz Air přepravil jen 2,3 milionu cestujících, což je pokles o 80 %. Firma ale i přes ztrátu zůstává finančně silná: podle prezentovaných výsledků měla na účtech 1,2 miliardy eur, dalších 500 milionů eur firma získala v lednu vydáním dluhopisů. „Z této krize vyjdeme jako vítězové,“ řekl šéf Wizz Air József Váradi. Maďarská společnost chce plně obnovit provoz, jakmile to bude možné.

Wizz Air i přes kritický rok loni otevřel čtrnáct nových základen a spustil provoz na 260 nových linkách. Expanze se týkala i Česka, řadu nových linek ale už Wizz Air zrušil.

Analytik Gus Gardner ze společnosti GlobalData upozornil, že Wizz Airu se i v této době podařilo navýšit podíl dodatečných příjmů za další služby, například přednostní nástup či odbavení zavazadel. „V době stávající krize jde o mimořádný výsledek, kdy se dopravci podařilo navýšit tržby v tomto segmentu,“ dodal Gardner. Dodatečné příjmy tvoří už přes 54 % všech tržeb. „Postup aerolinek je ve velkém kontrastu s jinými, které naopak redukovaly svůj provoz. Otevírání nových linek může pomoci k dalšímu rozšíření povědomí o této značce,“ podotkl Gardner.

Wizz Air loni vstoupil na trh vnitrostátních letů v Norsku a Itálii, výrazně navýšil své působení ve Velké Británii. Na letišti Gatwick se chce stát největším dopravcem.

Tagy Wizz Air
26 komentářů