Nejsme žádní zloději. Tlak pomohl, Praha zkrátí čekací dobu na platnost jízdenky v Lítačce

Kontrola jízdenek ve vídeňské MHD. Autor: © Wiener Linien - Johannes ZinnerKontrola jízdenek ve vídeňské MHD. Autor: © Wiener Linien - Johannes Zinner

Dvouminutové čekání na platnost jízdenky budilo mezi cestujícími zlost. Praha schválila zkrácení na minutu.

Cestující v pražské MHD, kteří kupují elektronické jízdenky prostřednictvím aplikace PID Lítačka, na ně už nebudou čekat dvě minuty, ale pouze jednu. Zkrácení takzvané ochranné lhůty od 1. července povede podle vedení Prahy k vyššímu komfortu cestování MHD.

Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní a web Zdopravy.cz ho má k dispozici.

Lhůta byla cestujícími velmi často kritizována, považují ji za příliš dlouhou. Podle přepravních podmínek totiž musí cestující nastoupit do vozidla až po uplynutí těchto dvou minut, jinak může být pokutován za jízdu načerno.

Pokud například cestující přijede do Prahy dálkovým autobusem a potřebuje rychle přestoupit na metro, jsou dvě minuty relativně dlouhá doba. V případě, že si jízdenku neaktivuje s předstihem, můžou přijít komplikace.

Cestujícím navíc vadí, že jsou apriori obviňováni z nekalého jednání. Lhůta má totiž zabránit tomu, aby si jízdní doklad kupoval černý pasažér až v momentě, kdy spatří revizora.

Varování přišlo do Lítačky v březnu

Kritika eskalovala letos v lednu, kdy se lhůtu rozhodl na sociálních sítích řešit náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib. ROPID úpravy zpočátku odmítal s tím, že obecně předpokládá, že před použitím jakéhokoli typu jízdného si cestující dopředu zjistí podmínky jeho používání.

Dlouhá aktivační lhůta totiž nebyla zrovna pohodlná, zvlášť když se člověk chystal někam na poslední chvíli. Jedna minuta umožní koupit si jízdenku před příjezdem vozidla a zároveň bude stále dostatečnou ochranou proti zneužití,“ uvedl nyní Zdeněk Hřib.

Nakonec se ROPID rozhodl uspíšit chystanou softwarovou změnu Lítačky, která na lhůtu upozorňuje již před nákupem jízdního dokladu. Varování se v aplikaci začalo objevovat koncem března.

Se změnou ochranné lhůty se čekalo na rozhodnutí rady. „Technicky to není problém přenastavit,“ řekl již dříve pro Zdopravy.cz mluvčí ROPID Filip Drápal.

Lítačka už varuje před odloženou platností jízdenky. Zkrácení dlouhého limitu však ještě potrvá

Dvouminutová lhůta byla nastavena od počátku fungování elektronického nákupu jízdenek v aplikaci v roce 2018. Podle ROPID to bylo na základě požadavku pracovníků přepravní kontroly.

Lhůta v délce jedné minuty je nejběžnější dobou v ostatních městech. Stejnou ochrannou lhůtu pro nákup mobilní jízdenky používá třeba Ostrava nebo Liberecký či Ústecký kraj. Tato ochranná lhůta bude zkrácena i pro další partnerské aplikace, kterými si lze kupovat jízdenky PID, např. DoKapsy od ČSOB.

Při cestování příměstskými a regionálními autobusy, kde je povinnost nastupovat předními dveřmi a prokázat se řidiči jízdním dokladem, se nic nemění, zde mohou cestující již dnes nastoupit jen s aktivovanou jízdenkou, která ještě neplatí.

Dynamické SMS

Od počátku existovala ochranná lhůta i u SMS jízdenek, která bude platit i nadále. Mají ji totiž dynamickou, a to jednu až dvě minuty. Podle toho, v jaké vteřině cestující SMS zašle tak, aby platnost jízdenky začínala od celé minuty.

Elektronické jízdenky si mohou lidé koupit od 30minutové až po 72hodinovou. Nejlevnější půlhodinová vyjde na 30 korun.

Radní v pondělí rovněž prodloužili o rok prodej a využívání zlevněných jízdenek pro lidi v hmotné nouzi, která měla původně skončit letos k 30. červnu. Nyní ji lidé budou moci kupovat do konce června příštího roku.

Lidé v hmotné nouzi platí za 30denní kupon 165 Kč a za a čtvrtletní/444 Kč, oproti běžným 550 Kč měsíčně a 1 480 Kč za tři měsíce. Zlevněné jízdné bylo zavedeno v srpnu 2021.

Tagy Lítačka PID Lítačka ropid
134 komentářů