Nejpřesnější aerolinky 2018: Copa a AirBaltic. České aerolinie propadly

Boeing 737-800 společnosti Copa Airlines. Foto: Copa AirlinesBoeing 737-800 společnosti Copa Airlines. Foto: Copa Airlines

Panamské aerolinky Copa Airlines byly loni nejpřesnější leteckou společností na světě. Na prvním místě vystřídaly společnost airBaltic, která vyhrála stejný

Panamské aerolinky Copa Airlines byly loni nejpřesnější leteckou společností na světě. Na prvním místě vystřídaly společnost airBaltic, která vyhrála stejný žebříček za rok 2017 a loni se umístila na druhém místě. Copa Airlines loni zaznamenaly 89,7 % letů na čas. Pořadí nejpřesnějších dopravců a letišť zveřejnila společnost OAG , která stejný žebříček sestavuje každý rok.

Jde o data za 58 milionů letů za celý rok. Za přesný se považuje každý let s rezervou do 15 minut od plánovaného času příletu. V žebříčku jsou zahrnuty pouze aerolinky, které loni nabízely nejméně 2,5 milionu míst v letadlech.

V první pětce nejpřesnějších dopravců se vyskytují podobné firmy jako předloni: Copa Airlines byly předloni čtvrté, třetí Hongkong Airlines byly v roce 2017 druhé. Velký pokles přesnosti loni zažila například Lufthansa či SAS.

V žebříčku největších aerolinek vyhrála jihoamerická skupina Latam Airlines Group následovaná All Nippon Airways a Japan Airlines. Velkého zlepšení dosáhli i čínští dopravci, naopak řada evropských si pohoršila, což OAG dává do souvislosti i s častými stávkami zaměstnanců v letectví. I letos chybí v žebříčku Ryanair, který přitom dlouhodobě tvrdí, že je v Evropě nejpřesnější aerolinkou.

Překvapivé může být pořadí letišť podle přesnosti: na prvním místě je běloruský Minsk, následovaný Panamou a japonskou Ósakou. V kategorii největších letišť vyhrálo tokijské letiště Haneda.

Čeští dopravci v žebříčku chybí: jde totiž o výběr nejpřesnějších dopravců. Údaje od začátku roku do listopadu ukazují ale velký problém s přesností zejména u Českých aerolinií. V listopadu dorazilo do cíle včas jen necelých 60 % letů.  I kvůli problémům s dochvilností ČSA a Smartwings chybí v žebříčku nejpřesnějších letišť Praha.

Celkový žebříček nejpřesnějších aerolinek za rok 2018. Foto: OAG%Žebříček 20 nejpřesnějších aerolinek v kategorii největších dopravců. Foto: OAG20 nejpřesnějších nízkonákladových aerolinek za rok 2018. Foto: OAG
Tagy nejpřesnější dopravci OAG
23 komentářů