Návrat padlých aerolinek WOW Air. Nová investorka chce v říjnu spustit první lety do USA

Airbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow AirAirbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow Air

Půl roku po krachu islandských aerolinek WOW Air se může stejná značka dostat opět do leteckého provozu. V islandském Reykjavíku

Půl roku po krachu islandských aerolinek WOW Air se může stejná značka dostat opět do leteckého provozu. V islandském Reykjavíku včera představila na tiskové konferenci plán na vzkříšení aerolinky představila Michele Ballarinová, šéfka a majitelka americké společnosti US Aerospace Associates.

O jejím vstupu do byznysu WOW Air, který dolétal letos v březnu kvůli nedostatku financí, se mluví od letošního léta. Jednání o vzkříšení značky pokročily natolik, že včera své plány představila na tiskové konferenci. Její záznam v angličtině můžete vidět zde.

Podle Ballarinové bude první linkou vzkříšených WOW Air spojení Reykjavíku a Washingtonu. Na konferenci prezentovala dohodu s konkurzním správcem a věřitelským výborem o převzetí některých aktiv, zejména pak samotné značky. O letadla firma přišla, leasingové firmy si je stáhly zpět. Začít chce se dvěma letadly, do startu aerolinky chce investovat až 85 milionů dolarů.

Plány nového investora budí ale současně značné rozpaky, zda mají šanci přežít. I když má WOW Air pokračovat v nízkonákladovém modelu, Ballarinová současně zdůraznila, že se chce zaměřit na podávání prvotřídních jídel na palubě, menu ji vyvíjí kuchaři z restaurací oceněných hvězdami Michelinu. Taková kombinace není u nízkonákladového modelu typická.

I přes vstup amerického kapitálu chce zachovat WOW Air jako islandskou společnost i s islandským přístupem. Podle Ballarinové měl WOW Air velmi dobrou pověst u svých zákazníků, které chce využít. Stránky WOW Air zatím oznamují pouze krach aerolinky, kdy se stanou majetkem nových investorů není jasné.

Noví majitelé chtějí začít se dvěma letadly, podle Ballarinové budou v expanzi opatrní. „Island si zaslouží konkurenci v aerolinkách,“ dodala. Podle ní je značka WOW Air velmi silná. Krach WOW Air výrazně pomohl Icelandair, současně ale výrazně klesl počet návštěvníků na Islandu.

Tagy Top wow air
10 komentářů