Návrat lidí do letadel? Ryanair v červnu ztrojnásobil počet cestujících, pomohl i fotbal

Boeing 737-800 společnosti Ryanair na odletu z letiště Palma de Mallorca. Foto: Hugh Llewelyn /Flickr.comBoeing 737-800 společnosti Ryanair na odletu z letiště Palma de Mallorca. Foto: Hugh Llewelyn /Flickr.com

Počet cestujících v červnu byl stále výrazně nižší než před pandemií.

Letecká společnost Ryanair vydala povzbudivá čísla o vývoji počtu cestujících. Za celý červen přepravila 5,3 milionu cestujících, což je v porovnání s květnem letošního roku nárůst o 300 %. Letadla jsou také plnější než v minulých měsících, průměrná obsazenost dosáhla 72 %.

Ryanair zveřejnil data o počtu cestujících na svých stránkách pro investory. Kromě zrušení omezení cestování mezi řadou zemí pomohl Ryanairu i evropský fotbalový šampionát, kvůli kterému vypravil řadu speciálních letů.

Pozitivní čísla ale blednou v porovnání s červnem 2019, kdy ještě svět netušil o pandemii koronaviru: tehdy Ryanair přepravil 14,8 milionu cestujících.

Šéf Ryanairu už dříve odhadl, že v červenci by se mohl Ryanair dostat na hranici 9 milionů přepravených cestujících za měsíc. Dopravce pravidelně kritizuje vlády evropských zemí za nejasná pravidla pro cestování a neustále se měnící podmínky.

Nárůst poptávky ohlásil i Wizz Air, který za červen přepravil 1,55 milionu cestujících. V porovnání s loňským červnem jde o trojnásobný růst.

Podle údajů evropského řízení letového provozu Eurocontrol se počet letů v červnu dostal na zhruba polovinu stavu před pandemií.

Tagy obnovení provozu po pandemii koronaviru Ryanair
19 komentářů