Národní technické muzeum zbuduje v chomutovském depu dvě nové haly

Depozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTMDepozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTM

Aktuálně se projektují nové haly a rozsáhlá úprava kolejiště. Celkově výše investic přesahuje sto milionů korun.

Národní technické muzeum (NTM) hodlá v příštích letech výrazně rozšířit své zázemí v někdejším lokomotivní depu v Chomutově. Muzeum získalo areál v roce 2012 a využívá jej jako depozitář pro své železniční sbírky. Od roku 2017 je depozitář přístupný veřejnosti.

„Dlouhodobým záměrem NTM je rozvoj tohoto depozitárního areálu, především zvětšení krytých prostor pro uložení sbírkových předmětů a zabezpečení jejich ochrany,“ uvedla mluvčí NTM Jana Dobisíková. Aktuálně se projektují dvě nové haly a rozsáhlá úprava kolejiště.

Celkově výše investic přesahuje sto milionů korun. V první fázi dojde k úpravě kolejiště (cca dva km kolejí) a zbudování základů obou hal. Následně se muzeum pustí do stavby nových hal. Menší bude mít rozměry 25×70 metrů, větší pak 25×150 metrů. „Dokončení celého projektu stavby hal je plánováno na rok 2029,“ doplnila Dobisíková.

Muzeum považuje nákup lokomotivního depa v Chomutově v roce 2012 za zásadní mezník pro svou železniční sbírku. Akvizice přinesla více než 1,5 kilometru krytých kolejových státní a rozvojový areál o velikosti přes pět hektarů.

Muzeum už provedlo například generální opravy střechy rotundy 1 a objektu montovny. Zároveň proběhla generální rekonstrukce příjezdové koleje z nádraží v délce zhruba 450 metrů. Připraven je projekt na opravu střechy rotundy číslo 2.

V depozitáři jsou aktuálně deponována mimo jiné vozidla, s jejichž využitím se počítá v chystaném Muzeu železnice a elektrotechniky v Praze na Masarykově nádraží.

Depozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTMKabina lanovky na Ještěd v depozitáři NTM. Foto: NTMDepozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTMDepozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTMDepozitář NTM v Chomutově.
Pramen: NTM
Tagy depozitář NTM v Chomutově Národní technické muzeum NTM
5 komentářů