Napříč třemi zeměmi. Podél Jadranu vznikne na zkoušku nové železniční spojení

Jednotka FLIRT pro slovinského státního dopravce. Foto: Stadler RailJednotka FLIRT pro slovinského státního dopravce. Foto: Stadler Rail

Jízdenka z okraje Terstu do Rijeky vyjde na 8 eur.

Slovinské a chorvatské dráhy spustí 24. dubna nové sezónní železniční spojení, které propojí okraj italského přístavu Terst s chorvatskou Rijekou. Provoz bude zatím zkušební s evropskou dotací.

Start nové linky již potvrdil na svých sociálních sítích slovinský dopravce Slovenske železnice (SŽ). Jeden pár vlaků denně propojí italské nádraží Villa Opicina na okraji Terstu u hranice se Slovinskem přes slovinská města Divača a Pivka.

Na spoj bude nasazena jednotka Stadler FLIRT slovinských drah. Linka bude v provozu do 30. září. Vlak bude z italské stanice vyjíždět v 7:50, v Rijece bude v 9:54. Zpět z Rijeky pojede v 18:25 a ve Villa Opicina bude ve 20:40.

Trasa nové linky Villa Opicina - Rijeka. Foto: Slovenske železnice

Projekt bude podpořen z fondu Interreg CE SUSTANCE na podporu přeshraniční spolupráce. Spojení bude v provozu denně.

I díky dotaci bude jízdenka levná: dopravci se dohodli na slevě 50 % oproti základnímu jízdnému, celá cesta vyjde na 8 eur, děti od 6 do 12 let budou cestovat za polovinu, do šesti let zdarma. Přeprava kola vyjde na 5 eur.

Z Villa Opicina jezdí sice do Terstu vlak, ale jen dvakrát denně a ještě poměrně dlouhou trasou, trať musí překonat značný výškový rozdíl. Do centra je tak pohodlnější a rychlejší využít autobus. V minulosti jezdila mezi Terstem a Opicinou i tramvaj, ta je ale mimo provoz.

Tagy Slovenske železnice Villa Opicina - Rijeka
61 komentářů