Nádraží Vyšehrad dál chátrá. Praha zvažuje zajištění sanace na náklady vlastníka či vyvlastnění

Stav nádraží Vyšehrad v říjnu 2020. Foto: www.zachraninenadrazivysehrad.czStav nádraží Vyšehrad v říjnu 2020. Foto: www.zachraninenadrazivysehrad.cz

Stav kulturní památky se dál zhoršuje, jednání s majitelem nikam nevedou.

Hlavní město Praha podniká s Ministerstvem kultury a městskou částí Praha 2 kroky k záchraně secesní budovy bývalého Nádraží Vyšehrad. Její majitel ji dál nechává chátrat, přesto tvrdí, že jde o mediální útoky.

Praha v tiskové zprávě uvedla, že nemovitosti již ohrožuje své okolí. „Neznámí pachatelé totiž nově pravděpodobně rozebrali podstatnou část plechové střechy budovy. Její majitel navíc z pěti pokut zaplatil pouze jednu,“ uvedlo hlavní město v tiskové zprávě.

Podle pražského radního pro oblast majetku Jana Chabra je jednou z možností řešení zajištění nutných sanačních a statických prací městem na náklady vlastníka. „Je třeba si uvědomit, že vlastnictví znamená nejen práva, ale i povinnosti starat se o majetek dle příslušných regulí. Pokud si někdo koupí nemovitost a ví, že se jedná o kulturní památku, tak má povinnost se o ni taky náležitě starat! Vlastník kulturní památky je povinen na vlastní náklad pečovat o její zachování, udržovat ji v dobrém stavu a chránit ji před ohrožením, poškozením, znehodnocením nebo odcizením,“ uvedl Chabr.

V minulosti odbor památkové péče pokutoval majitele opakovaně, jelikož neumožnil přístup do objektu. Ten však uhradil pouze první pokutu ve výši necelých dvou milionů. Majitelem budovy je společnost RailCity Vyšehrad se základním jměním 200 tisíc korun.

Nové místo pro Slovanskou Epopej?

„Za hlavní město Prahu zasíláme na Ministerstvo kultury dopis, zdali dosud nedošlo k dohodě s vlastníkem o prodeji budovy nádraží státu. Pokud to stát potvrdí, nemělo by nic bránit zahájení procesu vyvlastnění. Jsme připraveni ho rozeběhnout z pozice hlavního města, přičemž budeme postupovat právě podle zákona o státní památkové péči. Budeme však o těchto možnostech ještě vést diskuzi a dál jednat,“ dodal 1. náměstek primátora pro oblast územního plánu a rozvoje Petr Hlaváček.

Předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil uvedl, že si v budově dokáže představit umístění Slovanské epopeje od Alfonse Muchy. Radní Michal Zuna z městské části Praha 2 je přesvědčen, že střecha byla rozebrána úmyslně.

Je nutné zajistit bezpečnost okolí budovy a nedopustit, aby budova nadále trpěla významně narušenou střešní konstrukcí. V této věci městská část Praha 2 naléhavě komunikuje se zástupci vlastníka a rovněž podala i trestní oznámení pro obecné ohrožení. Mohu tvrdit, že nerozumím, proč se soukromý vlastník ke svému majetku takto chová, ale nebyla by to pravda. Při pohledu z hradeb je zřejmé, že někdo záměrně rozebral velkou část střechy. Čas je neúprosný a je třeba budovu zachránit. Hlavní město Praha musí nadále pokračovat v krocích, aby nabylo budovu od soukromého vlastníka do svého vlastnictví co nejdříve,“ vyzývá hlavní město radní pro oblast bezpečnosti Prahy 2 Michal Zuna.

Jednání o koupi neúspěšná

Městská část Praha 2 jedná o její odkoupení už od roku 2007. Veškerá jednání s majitelem budovy ovšem dosud nikam nevedla.

Společnost RailCity Vyšehrad v tiskovém prohlášení uvedla, že je napadána kontroverzními výroky komunálních politiků Prahy 2, kteří veřejně vyhrožují vyvlastněním budovy Vyšehradského nádraží.

„Svalovat vinu za aktuální stav památky na současného vlastníka je přinejmenším nekorektní,“ uvedla jednatelka Renata Štemberová. Podle ní firma dělá vše pro záchranu této památkové budovy a intenzivně hledá investora pro připravený projekt.

Ohrazujeme se proti záměrnému mediálnímu zkreslení, že se v budově propadla střecha, což má být údajně důvod k razantnímu postupu města proti jejím majitelům. Fakta jsou taková, že střecha a fasáda objektu byly záměrně poškozeny, navíc někdo neoprávněně vniknul do zajištěné budovy,“ dodala.

Firma se podle svých slov nebrání jednání o prodeji budovy nebo směně za jiné pozemky. „Není možné ovšem objekt prodávat pod cenou za odhadní cenu odhadce najatého Magistrátem hl. města Prahy,“ uvedla Štemberová.

Tagy Nádraží Vyšehrad praha Praha 2 RailCity Vyšehrad
71 komentářů