dkv-spojujeme

Nádraží v Ústí nad Orlicí jde do aukce. Za necelé tři miliony korun

Alstom Lint v barvách Leo Express v Ústí nad Orlicí. Foto: Leo ExpressAlstom Lint v barvách Leo Express v Ústí nad Orlicí. Foto: Leo Express

Majitelům budovy se nepodařilo za pět let najít její využití.

Historická budova nádraží v Ústí nad Orlicí, kterou aktivisté zachránili před demolicí a odkoupili, je na prodej v dražbě. Aukce se uskuteční 2. prosince, vyvolávací cena je 2,96 milionu korun. Majitelé ho označují za jedno z nejkrásnějších nádraží v zemi.

Prodej dražbou oznámila společnost Oustecké nádraží na svých stránkách, dražební vyhláška je na stránkách JR Dražby. Vyvolávací cena byla stanovena jen nepatrně výše, než je znalecký posudek.

Za společností Oustecké nádraží stojí aktuálně tři společníci: Pavel Prchal, Ladislav Růžička a Martin Kadrman. Budovu koupila firma v roce 2016 za 1,5 milionu korun. Nikdy se jim ale nepodařilo pro objekt, který chtěla SŽDC zbourat, najít využití. Z trojice mužů jsou dva pro prodej, proti je Martin Kadrman.

Správa železnic dlouhá léta prosazovala demolici nádraží, neboť po přestavbě koridoru neměla pro stavbu od roku 2014 žádné využití. V sousedství vybudovala novou skleněnou výpravní budovu. Když památku o dva roky později režisérka Olga Sommerová a viceprezident Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví Martin J. Kadrman koupili za půldruhého milionu se dvěma společníky, plánovali, „že bude zase sloužit lidem“. Sommerová svůj podíl v roce 2018 odprodala.

Bývalá výpravní budova je památkově chráněna, přístup je k ní jen přes pozemky Správy železnic.

Tagy nádraží Ústí nad Orlicí Oustecké nádraží Ústí nad Orlicí
143 komentářů