Naděje pro Pardubice: Ukrajinský low-cost SkyUp získal povolení pro linku z Kyjeva

Boeing 737-800 společnosti SkyUp. Autor: Riik@mctr – Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76527345Boeing 737-800 společnosti SkyUp. Autor: Riik@mctr – Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76527345

Pardubické letiště se možná po zrušení linky Ryanairu do Londýna dočká záplaty z opačné světové strany. Ukrajinské úřady udělily tamnímu

Pardubické letiště se možná po zrušení linky Ryanairu do Londýna dočká záplaty z opačné světové strany. Ukrajinské úřady udělily tamnímu nízkonákladovému dopravci SkyUp povolení k provozování linky Kyjev – Pardubice – Kyjev.

Ukrajinské povolení bude platné od 1. října na dobu neurčitou a četnost letů třikrát týdně. Stejné povolení ale musí vydat i české ministerstvo dopravy; na úřední desce zatím takovou žádost nemá (jeho vyjádření jsme dodatečně doplnili níže, pozn. red.). SkyUp je malá společnost, která vznikla teprve před rokem a provozuje především chartery.

„Jedná se zatím pouze o první krok ke spolupráci, nic dalšího zatím potvrdit ani vyvrátit nemohu,“ uvedl obchodní ředitel pardubického letiště Libor Kříž.

Letiště přitom nečeká lehký rok. Po loňském nebývalém nárůstu počtu cestujících se bude muset vyrovnat s úbytkem letů, za kterým stojí především uzemnění strojů Boeing 737 MAX.

Loni letiště odbavilo 147 tisíc cestujících (meziročně + 67 procent), z toho 40 procent činil podíl nízkonákladové společnosti Ryanair. Ten ale letos prudce klesne. Ryanair po necelých dvou letech počátkem července zruší lety z Pardubic do Londýna (Stansted). Růžovější není situace ani v charterech. Z Pardubic se fakticky stáhly Smartwings, na které loni připadalo zhruba 95 procent charterového provozu.

Ředitelka letiště Hana Šmejkalová nedávno uvedla, že se vedou jednání s jinými dopravci. Některá jsou prý na dobré cestě.

Vyjádření ministerstva dopravy České republiky (doplněno 5. 6. 15:00):
Od přelomu roku 2018/19 projevují zástupci pardubického letiště zájem o provoz ukrajinského dopravce SkyUP z Kyjeva do Pardubic. Jelikož to nebylo dle platného bilaterálního smluvního rámce možné, obrátili se s žádostí o pomoc na náš Odbor civilního letectví. Ten vyjednal s ukrajinskou stranou změnu bilaterálních ujednání a od cca poloviny května 2019 umožňují tato ujednání také provoz mezi Kyjevem a Pardubicemi. K žádným dalším krokům směřujícím k zahájení provozu zatím nedošlo.
Nyní musí ukrajinský letecký úřad dopravce SkyUp na linku Kyjev – Pardubice tzv. designovat (určit) a poté musí dopravce sám požádat na našem odboru o vydání tzv. provozního oprávnění.

Před započetím provozování linky tedy musí být splněny tři podmínky:
1) provoz musí umožňovat mezinárodní smluvní rámec (splněno)
2) ukrajinský letecký úřad musí svého dopravce k provozu designovat (splněno)
3) dopravce musí sám požádat o provozní oprávnění (zatím se nestalo).

Tagy Kyjev Letiště Pardubice SkyUp
23 komentářů