Letiště Pardubice očekává propad na 90 tisíc cestujících, chartery zajistí Bulhaři a Turci

Nový Terminál Jana Kašpara Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNový Terminál Jana Kašpara Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Letiště Pardubice čeká nelehký rok. Po loňském nebývalém nárůstu počtu cestujících se bude muset vyrovnat s prudkým úbytkem letů, za

Letiště Pardubice čeká nelehký rok. Po loňském nebývalém nárůstu počtu cestujících se bude muset vyrovnat s prudkým úbytkem letů, za kterým stojí především uzemnění strojů Boeing 737 MAX. „Náš odhad pro letošní rok se pohybuje kolem 90 tisíc cestujících,“ řekla na čtvrteční tiskové konferenci ředitelka letiště Hana Šmejkalová.

Loni letiště odbavilo 147 tisíc cestujících (meziročně + 67 procent), z toho 40 procent činil podíl nízkonákladové společnosti Ryanair. Ten ale letos prudce klesne. Ryanair po necelých dvou letech počátkem července zruší lety z Pardubic do Londýna (Stansted) a letiště příliš nepočítá s jejich brzkým obnovením. „Ale jednáme o tom s jiným dopravcem, je to dobře rozlétaná linka,“ uvedla Šmejkalová. Naopak linku do španělského Alicante, která funguje během letního letového řádu, by měl Ryanair zachovat. Podle Šmejkalové vykazuje průměrnou obsazenost přes 90 procent.

Růžovější není situace ani v charterech. Z Pardubic se fakticky stáhly Smartwings, na které loni připadalo zhruba 95 procent charterového provozu. Pro letošek zachovají (nejspíš) jen spoj do Podgorici, lety do Burgasu, Antalye, Heraklionu a na Rhodos zrušily. Letiště se snažilo přes cestovní kanceláře, kterým pomohlo svými kontakty, přilákat jiné dovolenkové dopravce, příliš ale neuspělo. „Klienti začali zvažovat, jestli letos vůbec někam letět. Zájem není tak velký, takže cestovní kanceláře se rozhodly, že budou létat z Prahy a naší kapacitu nevyužijí,“ řekla Šmejkalová.

Zachovány budou nicméně alespoň lety do Burgasu a Antalye, které budou v menší míře zajišťovat bulharská Bulgaria Air a turecká Onur Air. První s embraerem pro sto lidí a druhá s Airbusem A321. Fungovat by měly i ruské chartery z Petrohradu a Moskvy. Podle Šmejkalové probíhají jednání s dalšími dopravci, tři jsou údajně na dobré cestě.

Letadlo Ryanairu startuje z Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Letadlo Ryanairu startuje z Letiště Pardubice.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Vedení letiště přišly na konferenci podpořit i zástupci akcionářů, kterými jsou město a kraj. „Perspektiva Letiště Pardubice je veliká. Jakmile se podaří získat další pravidelné linky, začnou se na ně nabalovat další a další,“ uvedl náměstek primátora Jan Mazuch (ODS). Optimismus do budoucna panoval i přesto, že loni letiště vykázalo ztrátu 15 milionů korun a letos to v optimistické variantě bude podobné. Letiště mimo jiné plánuje nová parkoviště a hangár pro general aviation, více se chce zaměřit i na cargo.

Tagy Letiště Pardubice
14 komentářů