Naděje na dohodu a konec stávek. Strojvedoucí a Deutsche Bahn po týdnu osočování znovu jednají

ICE v Erfurtu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czICE v Erfurtu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Do ukončení jednání slíbili odboráři nestávkovat.

Po vyhrocených prohlášeních během posledních dvou týdnů zasedli zástupci Deutsche Bahn a odborového svazu strojvedoucích GDL znovu k jednacímu stolu kvůli sporu o navýšení mezd a délku pracovní doby. Pro cestující z toho plyne zatím jediná zásadní zpráva: v příštích dnech by provoz neměla ohromit žádná stávka.

Posun v jednáních oznámily Deutsche Bahn a GDL ve společném prohlášení. „Obě strany jsou přesvědčeny, že budou moci oznámit výsledek příští týden,“ uvedly obě organizace ve zprávě.

Jednání probíhají za zavřenými dveřmi, podle zástupců obou organizací jsou jednání intenzivní, ale konstruktivní. „V mnoha tématech bylo dosaženo dohody.  Obě strany věří, že výsledek budou moci oznámit příští týden. Do té doby se GDL zdrží dalších stávek,“ uvedly obě strany.

GDL uspořádal již šest stávek za poslední čtyři měsíce, poslední dvě za poslední dva týdny. Odboráři požadují zkrácení pracovní doby na 35 hodin týdně a výrazné navýšení mezd. Poslední dva týdny byly z pohledu prohlášení obou stran značně vyhrocené, odboráři a dopravce se vzájemně obviňovali, kdo více poškozuje železnici.

Německou železnici podruhé za týden ochromí stávka. DB pokračuje v provokaci, tvrdí odboráři

Tagy Deutsche Bahn GDL stávka
33 komentářů