Nabitá sobota pro fanoušky dopravy v Praze. Železniční den i otevřená garáž

Točna ve vršovickém depu. Foto: Jakub GoliášTočna ve vršovickém depu. Foto: Jakub Goliáš

Návštěvníky čeká kromě speciálních jízd historickými vozidly příležitost podívat se do prostor, kam se běžně nedostanou.

Fanoušky dopravy i dopravní nostalgie v Praze čeká velmi nabitá sobota. Proběhne Pražský den železnice, pro milovníky autobusové dopravy se pak otevřená garáž DPP v Řepích.

Regionální železniční den pořádají České dráhy ve spolupráci s Pražskou integrovanou dopravou, hlavním městem Prahou, Správou železnic a dalšími partnery atraktivní program u příležitosti oslav Regionálního dne železnice. Hlavním dějištěm oslav se od 9:30 do 17:00 hod. stane depo a nádraží ve Vršovicích. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky běžně nepřístupných prostor v zázemí provozu železniční dopravy a svézt se po tratích, po kterých běžné vlaky s cestujícími nejezdí. Všechny zvláštní historické i moderní vlaky budou vypravené z vršovického nádraží. Připravené budou také jízdy historickými tramvajemi i autobusy a další doprovodný program. Kompletní program je zde.

K největším atrakcím během Pražského železničního dne budou už tradičně patřit jízdy historickými vlaky. „Během dne celkem pětkrát vypravíme parní vlak v čele s lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák nebo 354.195 Všudybylka. Tyto vlaky budou jezdit po okružní trase z Vršovic přes Zahradní Město, Libeň a hlavní nádraží zpět do Vršovic,“ říká Jakub Goliáš, ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah, a dodává: „Cestující se svezou také historickou elektrickou pantografovou jednotkou řady 451, která celá desetiletí zajišťovala převážnou část vlaků na páteřních příměstských tratích kolem Prahy. Tato jednotka bude v sobotu jezdit na mimořádných vlacích mezi pražským hlavním nádražím, Vršovicemi a Strančicemi.

Pro zájemce budou připravené také komentované okružní jízdy přes odstavné nádraží na Spořilově patrovou elektrickou jednotkou CityElefant. Ta pojede sedmkrát během dne po trase z Vršovic přes odstavné nádraží a Eden zpět do Vršovic. Odjezdy z Vršovic budou v 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 14:00, 15:10 a 16:16 hod. a jízdní doba bude zhruba 20–30 minut.

Atraktivní program bude připravený v samotném vršovickém depu Českých drah, kam bude jezdit zhruba v půlhodinových intervalech od 9:15 do 17:00 hod. elektrická jednotka ř. 660 InterPanter z vršovického nádraží. V depu bude pro návštěvníky připravena exkurze v opravárenské hale, výstava a prezentace kolejových vozidel v rotundě i na točně, ukázka práce nehodového vlaku nebo prezentace hasičů Správy železnic. Zájemci se budou moci v areálu depa svézt unikátním historickým motoráčkem přezdívaným Věžák nebo vyzkoušet jízdu na šlapací drezíně. Děti se můžou těšit na tvořivé dílničky umístěné jak jinak než v železničním voze. Chybět nebudou ani stánky s prodejem suvenýrů s dopravní tématikou a občerstvením.

Zábava pro děti bude zajištěna také na vršovickém nádraží. Děti se tu setkají s maskotem ČD slonem Elfíkem a zároveň se tu budou moci „vyřádit“ na skákacím hradu. Na nádraží se také budou prezentovat organizátoři a partneři akce a ani zde nebude chybět občerstvení.

Během sobotních oslav si přijdou na své také příznivci vozidel městské hromadné dopravy. Po hlavním městě budou jezdit historické autobusy i tramvaje. Zvláštní autobusová linka „PID“ pojede v polookružní trase Nádraží Vršovice – Kloboučnická – Jezerka – Pankrác – Pražského povstání – Náměstí Bratří Synků – Nádraží Vršovice. Návštěvníky akce zde svezou v intervalu 20 minut celkem 3 autobusy typů Škoda 706 RTO a Škoda ŠD11. Ulicemi metropole bude také zhruba od 9 do 17 hodin projíždět historická tramvajová souprava na mimořádné lince 43. Ta sveze zájemce po trase Kubánské náměstí – Koh-i-noor – Nádraží Vršovice – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Albertov – Nádraží Vršovice – Koh-i-noor – Kubánské náměstí v intervalu 60 minut. Jízdy historickými autobusy i tramvajemi budou zdarma.

Prohlídka zázemí Garáže Řepy

Ti, co preferují hlavně autobusovou dopravu, čeká bohatý program na západě Prahy.  Garáž Řepy, nejmladší provozovna Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP), si letos připomíná 40. výročí od svého vzniku. V sobotu 10. září 2022 od 10 do 16 hodin u této příležitosti, 40 let provozu garáže Řepy, pořádá DPP Den otevřených dveří zaměřený na autobusy. Příznivci městské hromadné dopravy se mohou těšit na prohlídku zázemí a technických prostor areálu, ukázku vozového parku a bohatý doprovodný program. Doprava bude zajištěna polookružní linkou č. 888, návštěvníci se mohou svézt i autobusy City Bus (ev. č. 3251) a Ikarus E91 (ev. č. 2004).

Program nabídne návštěvníkům přehlídku současných autobusů a techniky, historických vozidel, nahlédnutí do zázemí provozovny, návštěvníci tak mohou vidět zblízka mycí rám autobusů, halu denního ošetření, parkovací halu a haly těžké údržby. V garáži Řepy dále čeká návštěvníky ukázka pohotovostních vozidel, vnitropodnikové dopravy, pracovních vozidel a představení informačních systémů. Bude vystaven i autobus v rámci kampaně Neskákej mi pod kola.

Speciální program pak bude připraven pro děti, které se mohou zúčastnit vědomostních a soutěžních stanovišť s dopravní tematikou (včetně bezpečnosti v dopravě) jako např.: poznej značku, přechod pro chodce, základy první pomoci. Děti si mohou i připomenout pravidla silničního provozu na dopravním hřišti s elektrickými autíčky, koloběžkami a čtyřkolkami. Nejmenší návštěvníci se mohou těšit i na malování na obličej, fotokoutek včetně rekvizit, skákací atrakce, kreativní workshopy, modely autobusů a aut, překážkovou dráhu s kužely a skokánky či výrobu dětských řidičských průkazů.

Na místě bude možné navštívit stánek Infocentra, náboru nových zaměstnanců, SPŠD, či stánky ekologických firem, které spolupracují s DPP. Na místě bude možné zakoupit si občerstvení a drobné propagační předměty. Více informací o programu Dne otevřených dveří je k dispozici na webu DPP.

Tagy České dráhy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Garáže Řepy PID Pražská integrovaná doprava Pražský železniční den
29 komentářů