Na Smíchově mizí koleje, RegioJet dočasně obsadil různá pražská nádraží

Demontáž kolejí ve stanici Praha - Smíchov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDemontáž kolejí ve stanici Praha - Smíchov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

RegioJet buduje nové zázemí v Malešicích, do konce října zmizí i lávka pro pěší.

Dvanáct let po zahájení provozu na železnici musí soukromý železniční dopravce RegioJet opustit své hlavní pražské zázemí. Ve stanici Praha-Smíchov začala dlouho plánovaná likvidace kolejiště. Kvůli tomu přišel RegioJet o většinu míst, kde dosud probíhaly obraty jeho souprav.

K likvidaci kolejiště došlo dříve, než RegioJet dokončil své nové zázemí v Praze-Malešicích. To se již staví, hotovo ale není. Dostavěno má být do konce listopadu. „Dva měsíce budeme trošku bezdomovci,“ připouští majitel firmy Radim Jančura.

Až do začátku září prováděl RegioJet všechny obraty na Smíchově na takzvaném severním nástupišti. To je již minulostí, i když většina vlaků RegioJetu na Smíchov zajíždí. Nově probíhají obraty přímo u 1. nástupiště nebo na 7. a 5. koleji.

„Obraty souprav RegioJetu momentálně probíhají v části stanice Praha-Smíchov, ve stanici Praha-Holešovice a u některých souprav také dochází k přímému obratu na pražském hlavním nádraží,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Na Smíchově dojde v říjnu i k dalšímu omezení. Vlaky linky S65 na trase do Hostivice budou nově přetrasovány do hlavního obvodu stanice. Využijí provizorní nástupiště.

V prostorách bývalého severního nástupiště vyrostou kanceláře a byty, pozemky prodaly České dráhy developerské skupině Sekyra Group na počátku tisíciletí.

„Snášení kolejí v rámci první etapy prací ve smíchovské stanici má být podle harmonogramu dokončeno v listopadu, respektive do jeho konce,“ dodal Gavenda.

Úklid vlaku RegioJetu na Smíchově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVlak RegioJetu ve stanici Praha-Smíchov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDemontáž kolejí, Smíchov - společné nádraží. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDemontáž  trakčního vedení ve stanici Praha - Smíchov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDemontáž kolejí ve stanici Praha - Smíchov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDemontáž kolejí ve stanici Praha - Smíchov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDemontáž kolejí ve stanici Praha - Smíchov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDemontáž kolejí ve stanici Praha - Smíchov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNa konci října zmizí i lávka přes koleje na Smíchově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy Praha-Smíchov RegioJet Smíchov - společné nádraží Správa železnic
174 komentářů