dkv-spojujeme

Na Slovensku otevřeli 13,5 kilometru rychlostní silnice do Lučence, postavil ji Metrostav

Nový úsek R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce. Foto: Lukáš Pelč (oficiálná stránka) / Facebool.comNový úsek R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce. Foto: Lukáš Pelč (oficiálná stránka) / Facebool.com

Nový úsek byl dokončen s více než ročním zpožděním, zrychlí cestu mezi Zvolenem a Lučencem.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) včera otevřela dalších 13,5 kilometru rychlostní silnice R2. Jde o úsek Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce. Přinese rychlejší a bezpečnější spojení mezi Zvolenem a Lučencem. R2 je nejdelší rychlostní silnicí na Slovensku, někdy se jí přezdívá Jižní dálnice. Začíná v Chocholné u Trenčína a přes Zvolen povede až do Košic.

Stavba začala v roce 2019, postupně nabrala zpoždění i se prodražila. Namísto původních 128 milionů eur vyšla na 137 milionů eur, hotovo mělo být v létě minulého roku. „Došlo ke změně projektu, musely se jinak překládat inženýrské sítě,“ vysvětlil při otevření dálnice ministr dopravy a výstavby Andrej Doležal. Úsek bude zpoplatněn dálniční známkou pro osobní auta a mýtem pro nákladní.

Nová rychlostní silnice má výraznou českou stopu: zhotovitelem bylo sdružení firem Metrostav, Hochtief SK a Hochtief CZ. Na novém úseku je celkem jedenáct mostů o celkové délce 1700 metrů. Trasa vede údolím Krivánského potoka v blízkosti železniční tratě a silnice I/16. Detailně je popsána na stránkách NDS.

Na nový úsek naváže ještě úsek Kriváň – Mýtna, který se aktuálně staví. Po dokončení vznikne 41 kilometrů dlouhý úsek rychlostní silnice.

Nový úsek R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce. Foto: Lukáš Pelč (oficiálná stránka) / Facebool.comNový úsek R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce. Foto: NDSNový úsek R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce. Foto: NDS

Tagy Hochtief metrostav Národná diaľničná spoločnosť NDS R2 Lučenec - Zvolen R2 Mýtna - Lovinobaňa slovensko Tomášovce.
29 komentářů